Hamburgueses "delicatessen" de soja texturitzada!

Imatge trobada a Google

La soja, així com les altres llegums, té moltes propietats nutritives però es coneix que conté més proteïnes i aminoàcids que la resta. També és molt rica en vitamines (A, B, B12, C y E), en minerals (potassi, fòsfor, magnesi, calci, zinc i ferro), en hidrats de carboni i en fibres vegetals.
De la soja se n'obtenen diferents productes alimentaris, que s'elaboren amb la llavor sencera, com ara la llet de soja, el tofú, el tempeh, la farina o kinako, l'oli de soja, el tamari (salsa de soja), lecitina i també la proteïna texturitzada de soja o soja texturitzada.
La soja texturitzada és un producte deshidratat molt usat en substitució de la carn picada perquè té una consistència similar a l'hora de cuinar-la i pel seu alt valor nutritiu ric en proteïnes, minerals, vitamines, fibres i hidrats de carboni. S'obté a partir de diferents processos industrials per eliminar-ne l'oli i la pell primer i per deshidratar-la i texturitzar-la, sometent-la a altes temperatures, després. El resultat és un producte granulat i sec que es pot trobar en diferents gruixos, segons convingui per l'àpat que es vulgui preparar.


HAMBURGUESES DE SOJA TEXTURITZADA
Ingredients:
  • 150g de soja texturitzada
  • 75g de flocs de civada integral
  • 50g de pipes de gira-sol pelades
  • 50g de pa ratllat
  • 2 ous
  • 1 tassa d'aigua acabada de bullir
  • 1 rajolí de salsa de soja
  • 4 formatgets
  • 1 cullerada sopera de farina integral de blat
  • 1 cullereta de sal marina
  • 1 cullereta de sal natural d'espècies
  • 2 grans d'all
  • un grapadet de julivert
  • 1 cullera d'oli d'oliva
  • oli de gira-sol per fregir les hamburgueses
Elaboració:
El primer que cal fer és posar la proteïna de soja en un bol gran amb l'aigua, acabada de bullir, per tal d'hidratar-la; la tapem i la deixem reposar mentre anem preparant la picada d'all amb el julivert i l'oli d'oliva.
Quan la soja ja està hidratada i ha doblat (+ o -) el volum, l'escorrem en un escorredor, prement fort amb les mans per treure l'excés d'aigua, i l'aboquem en un bol. Tot seguit hi afegim la civada, les pipes pelades, la picada d'all i julivert i ho mesclem, tot pastant-ho bé. Deixatem els ous amb els formatgets i els afegim a la mescla, amb les sals, la salsa de soja i el pa ratllat. Continuem pastant amb les mans, a fi de barrejar bé tots els ingredients per formar una massa suau i compacte, a la que hi anirem afegint la farina de blat per tal de deixar-la ben lligada i poder fer les boles que, posteriorment i quan ja tinguem l'oli de gira-sol ben calent, aixafarem amb ambdues mans per formar les hamburgueses i anar-les fregint. 
El resultat seran unes exquisides, nutritives i saboroses hamburgueses ideals per menjar acompanyades d'una bona amanida a l'hora de sopar! (O quan vinguin de gust, és clar!) ;)


Que vagin molt de gust!

Aquesta recepta també és adient per fer mandonguilles, l'únic que cal enfarinar les boles abans de fregir-les doncs queden més ben fetes i la salsa, que es faci, més espeseta i saborosa! 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!

Peücs per tenir els peus ben calentons!