dissabte, 24 de març de 2012

Aquest estiu tornarem a tenir maduixes!


Ja fa uns dies que vam plantar les noves maduixeres, l'Henoch i el Pau us ho han explicat en els seus blocs mentre feien, alhora, informàtica i llengua catalana. La veritat és que el bloc els motiva molt a redactar texts i a aprendre ortografia i gramàtica per les ganes que hi posen a fer-ho bé donat que altres persones ho llegiran. També els motiva molt explicar experiències viscudes doncs el text els ve, com aquell qui diu, sol al cap! L'aprenentatge informàtic també millora molt cada dia i, més encara, quan hi veuen una utilitat en el que fan.
Tornant a les maduixeres i les maduixes (fragaria vesca), val a dir que es tracta d'una planta silvestre que s'ha adaptat perfectament als jardins i a les grans superfícies de conreus d'agricultura de mercat. Les maduixes silvestres però, són més petites, aromàtiques i un xic més àcides que les cultivades en horts i grans plantacions. És una planta que creix sense dificultat en testos i jardineres, essent a més molt decorativa per les seves fulles i fruits.
La maduixa és un fruit que a part de ser molt gustós i refrescant, té propietats medicinals depuratives, diürètiques, re-mineralitzants, laxants i tòniques i propietats nutritives perquè té moltes vitamines (A,B,C,E, K i PP) i minerals (sofre, brom, calci, ferro, iode, magnesi, potassi, silici i sodi). A més té moltes aplicacions culinàries i permet fer molta varietat de postres i begudes.
Cap el setembre, es pot fer el nou planter mitjançant la divisió de les plantes velles o bé plantant els estolons que són unes noves plantetes que els broten en les ramificacions.

Petits consells que són d'agrair:
* Va molt bé fer un llit de palla al voltant de les plantes per mantenir la humitat, impedir el naixement d'herbes i perquè els fruits s'hi recolzin en desenvolupar-se per tal que no es podreixin en tocar el terra.
* Com que les maduixes atrauen molt els cargols i els llimacs, cal posar cendra al voltant de les plantes quan comencin a fructificar. És important tenir en compte però que la cendra mullada perd eficàcia per això és convenient anar-la renovant.
* A partir de novembre, quan el fred ja es nota, va molt bé cobrir les plantes amb pinassa doncs a part de protegir-les del fred, acidifica el sòl tot beneficiant les maduixeres perquè viuen més anys!
  
Què, us animeu a plantar maduixeres si encara no n'heu plantat?

Mens sana in corpore sano!!!!


Bon Cap de Setmana!!!!

dimarts, 20 de març de 2012

L'espai i el temps no existeixen quan hi ha estima i amistat!

L'any 1992, l'Expo de Sevilla va ser visitada per un grup d'alumnes de 8è de l'escola La Sínia. Un grup d'alumnes que estava a punt de deixar-nos, com tants d'altres grups ja havien fet, perquè aquell era el seu darrer curs de la, ara ja antiga, EGB. L'emoció i la il·lusió de molts i moltes per a conèixer i visitar l'exposició, va fer que aquell any, Sevilla i Almeria fossin els destins i els escenaris del, tan esperat, viatge de fi de curs.
Després d'aquells intensos dies que tancaven el recorregut de tots els anys viscuts, per ells i elles, junts a l'escola, ens vam acomiadar el 22 de juny del 92, en el pati de l'escola, entre riures, llàgrimes i moltes dedicatòries!!!! Són moments emotius i, també, durs perquè la vida, que en un passat els/les va unir en una aula, els/les separa per canviar-los de centre i aules. Alguns/es es tornen a trobar però d'altres ja no tenen gairebé temps ni espai per a tornar-se a veure.
Els i les mestres continuem en les mateixes aules però els i les alumnes canvien. Alguns/es dels que ja ens han deixat, tornen de tant en tant però n'hi ha d'altres que només els veus en els records. Jo ja fa deu anys que vaig deixar l'escola i ja no tinc el gust de poder-los veure si hi van però. a vegades, algun o alguna em ve a visitar i, aleshores, recordem i anem "veient" als i a les que no hi són però que nomenem perquè romanen en els nostres cors.
Feia, gairebé, 20 anys que no el veia però ens vam reconèixer de seguida! És curiós, però sempre m'ha passat que quan veig a un/a exalumne/a, veig la seva cara de nen/a, malgrat el pas del temps, per la seva mirada i el seu somriure.
Vam passar un dia genial i molt intens i els meus fills van conèixer una encantadora i noble persona que ha mantingut i reforçat els principis que ja tenia quan era un nen, per això, ni l'espai ni el temps van ser notoris doncs semblava, talment, que ens haguéssim continuat veient al llarg d'aquests gairebé 20 anys!
Vam enriquir-nos mútuament en compartir vivències i aprenentatges com ja fèiem a l'escola (sempre he dit i diré que els nens i les nenes són els meus grans mestres de debò), vam analitzar i reflexionar sobre la Vida com, també, fèiem a l'aula i vam riure en recordar situacions viscudes aquells dos cursos que vam compartir amb els/les altres companys i companyes de curs.
Va ser un diumenge de març que, amb la visita del Rafa, ens anunciava la primavera perquè sempre és primavera quan s'està en bona companyia car la sana estima i l'amistat sincera omplen sempre l'espai de llum, color i alegria!
Abans de marxar en cos però no en esperit, doncs aquest és el que ens manté units malgrat les distàncies, temporal i quilomètrica, ens va recomanar un conte del saber tolteca, Espejo humeante que, en certa manera, il·lustra i resumeix el que vam estar raonant i enraonant com, també, fèiem a l'escola però, ara passats 20 anys, amb més maduresa i confirmació per totes les vivències i aprenentatges que, cada un de nosaltres ha anat tenint al llarg dels nostres camins personals i individuals! ;) 
Un preciós conte que agraïm molt que el Rafa ens el fes conèixer i que, avui, els meus fills i jo, volem compartir, també, amb vosaltres!

  
Gracias Rafa por tu visita y por SER y ESTAR!
"To be or not to be, that's the question!" Will I am Shakespeare

Hablo por todos los árboles silenciosos
que, a cada primavera, más nobles se vuelven,
y callados, llenos de nostalgia,
sus brazos poderosos extienden en oración,
y su gran bendición hacia abajo derraman.
   
Tod@s somos naturaleza,
Tod@s somos inDios!
Jau!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...