Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

A casa i des de fa molts anys, l’únic xarop que prenem és el xarop de ceba. Quan el Saül tenia 5 anys (ara en té 18), va agafar una mena de bronquitis que no se li curava de cap manera. El seu metge de capçalera ja li havia canviat el xarop per tercera vegada i jo encara duia la recepta a les mans perquè no gosava comprar el nou xarop. Tenia una mena de basarda perquè el meu fill no millorava i ja feia massa temps que li durava aquella tos tan lletja i aquells pitos al pit que no el deixaven respirar bé. Abans de comprar-li un nou xarop, necessitava una altra opinió de manera que en arribar a l’escola vaig esperar la Matilde, una metgessa que duia els seus fills a l’escola on jo treballava. Li vaig comentar el problema del Saül i li vaig mostrar la nova recepta que m’havia fet el metge del CAP de les Fontetes, tot manifestant-li el meu neguit i la poca confiança que em donaven els xarops i més, quan el metge me’ls canviava com qui canvia de camisa i sense ni mirar-se, gairebé, el nen ni escoltar-me quan li tractava d’explicar els símptomes del Saül des que havia emmalaltit.
La Matilde em va explicar que molts metges recepten medicines per cobrar comissions i, sobretot, quan es tracta de medicaments nous que cal provar per comprovar-ne l’eficàcia però això no era garantia de curació. Hem va dir també que ella confiava més en la medicina natural que en els fàrmacs i em va dir la recepta per fer el xarop de ceba, sense full de recepta perquè aquest no es compra a la farmàcia i perquè només calia tallar una ceba i cobrir-la de sucre moreno de canya, tot assegurant-me que ens aniria molt bé perquè la ceba tenia moltes propietats antibiòtiques i curatives. Va afegir que també aniria molt bé que jo me’l prengués, cada dia i tant com en volgués doncs al ser natural no em podia fer cap mal, per l’afonia i el mal de coll que sempre tenia per mor dels pòlips que, malgrat les dues intervencions quirúrgiques i les sessions de foniatria, sempre se’m tornaven a reproduir.
El vaig fer però afegint-li, a més a més, mel i llimona i el Saül es va curar en menys d’una setmana!!!! I a mi, m’anava d’allò més bé perquè em suavitzava molt la gola i em calmava el mal de coll que sempre tenia quan treballava a l’escola, sobretot, pel polsim del guix i per la humitat contaminada del riu claveguera que passava i, encara, passa per darrera de l’edifici escolar.
Aquests dies que he estat refredada amb molta congestió i febre, n’he tornat a fer i com que a casa ens va molt bé, us en volem donar la recepta perquè saber-la no està de més, ans el contrari doncs també us pot anar bé i més ara que comencen els refredats i els esternuts tan freqüents i típics de la tardor.

INGREDIENTS
  • 1 ceba grossa
  • 8 cullerades de sucre moreno de canya
  • 1 cullerada de mel
  • El suc d’una llimona
ELABORACIÓ
En un pot que es pugui tapar bé hi posem la ceba tallada a trossets petits, el sucre de canya, la mel i el suc de llimona. El tapem i el sacsegem com si féssim un batut, per dissoldre bé el sucre i la mel amb el suc. Deixem el xarop reposar tota la nit perquè el suc de llimona i els sucres vagin absorbint tot el suc de la ceba. L’endemà, el tornem a sacsejar i ja el podem colar per prendre (va bé colar només la quantitat que s’ha de beure per tal de deixar el xarop barrejat amb la ceba)

PROPIETATS DE CADA INGREDIENT
Ceba: La ceba té moltíssimes propietats però jo no les comentaré totes perquè sinó no acabaria l’entrada. És un bulb molt nutritiu perquè conté àcids essencials, enzimes, sucres i vitamines A, B, B2, B5, C, E i PP i, a més, és rica en sofre, brom, bari, fòsfor, calci, fluor, ferro, potassi, sodi i iode. Aquesta gran varietat de minerals, vitamines, àcids,... fa que sigui un producte altament curatiu i de múltiples aplicacions en medicina perquè té propietats antibiòtiques, antiinflamatòries, tòniques, antisèptiques, digestives, diürètiques i nutritives. Beneficia la circulació sanguínia, l’aparell digestiu, l’aparell respiratori i el funcionament del cor. S’acostuma a utilitzar per guarir refredats, grips i tos, a vegades, posant-la només, tallada pel mig, a prop d’on dormim perquè redueix la congestió nasal i facilita la respiració.



Sucre moreno de canya: L’alt valor nutritiu de la canya de sucre es deu al seu gran contingut calòric i de fibres vegetals que la doten de propietats digestives i energètiques. Redueix el desgast físic i vitalitza l’organisme beneficiant l’estat d’ànim tot combatent el cansament, tant físic com psíquic. La ingestió del sucre dissolt en infusions, afavoreix el procés digestiu i evita les molèsties estomacals.
 

Mel: La mel també és un aliment molt energètic i nutritiu amb un gran valor medicinal perquè conté moltes proteïnes i vitamines. A part del consum alimentari, s’utilitza per múltiples aplicacions tant en medecina com en cosmètica natural.


Llimona: La llimona és una fruita àcida però molt nutritiva i vitamínica que també té moltes propietats medicinals. Ajuda a combatre i a prevenir tot tipus d’infeccions i té propietats terapèutiques que afavoreixen el moviment de les articulacions i l’agilitat muscular. Té múltiples aplicacions en medecina, cosmètica, higiene domèstica,...



 Et voilà, c’est fini! Ara i una vegada sacsejat, a reposar toute la nuit!!!!



Comentaris

Inma ha dit…
Me lo apunto!!Tampoco soy nada amiga de los jarabes... Si lo pruebo te lo digo!! Besos.
Unknown ha dit…
Va muy bien y su sabor es muy dulce y bueno. La mermelada de cebolla que preparáis, también tiene que ser un buen remedio! Besos sinceros!
Maria i Jordi ha dit…
Lidia moltes gràcies per compartir aquesta recepta, nosaltres tampoc ens agrada massa prendre medicines!
Maria i Jordi ha dit…
Gràcies Lidia, aquest xarop té molt bona pinta, nosaltres tampoc ens agrada prendre medicines ni antibiòtics...
Ana ha dit…
Tot just avui comencem una ampolleta d'augmentine... contra el meu parer. Saps si aquesta meravella de la ceba es pot prendre amb 15 mesos? I per la febre podries compartir cap remei?
Molts gràcies. Un bloc interessant, me l'afegeixo als favorits :)
Unknown ha dit…
Hola Ana, benvinguda al bloc!
El xarop de ceba, al ser natural, li farà menys mal que la química de l'Augmentine. Amb l'Henoch i el Pau jo l'he usat des de que tenien mesos i estan molt sans i, a més, els agrada molt! Pel que fa a la febre, jo els poso un drapet mullat, amb aigua freda i una mica de vinagre al front per fer baixar la febre. A vegades, si ha sigut molt alta, els he banyat amb aigua tèbia que també va molt bé i, sobretot, deixar-los descansar i dormir car així recuperen força i energia!
Moltes gràcies a tu també per visitar-nos!
Lisi ha dit…
Moltes mercés per compartir la teva recepta de ceba, apuntada queda!

Nosaltres en tenim una pels refredats que et recomano: gengibre (tallat a troços petits), mel i llimon (tallat amb pell inclosa). Ho deixes macerar una nit i ja pots fer unes infusions super descongestionants.

Petons,
Lisi
Unknown ha dit…
Moltes gràcies a tu també, Lisi, per recomanar-me la teva! També l'apuntarem car el gingebre sé que és molt bo per les afonies i les inflamacions de la gola!
Petons per a tu també i benvinguda al nostre bloc! ;)
Ingrid ha dit…
de casualitat he trobat aquesta recepta, avui mateix l'he preparada i demà la pendré.
Moltes gràcies!!!
Unknown ha dit…
Doncs t'anirà molt bé, ja ho veuràs! A partir de demà, posa'l a la nevera tal qual amb la ceba i el vas consumint, tot colant-lo cada vegada! ;)
Gràcies a tu per deixar el comentari!
Unknown ha dit…
Una amiga em va recomanar el xarop perquè estic afònica un altre cop. Sóc profe i ja no vull més medicació. El meu fill també pateix bronquitis sovint. .. demà preparo el xarop pels dos.
Gràcies.
Unknown ha dit…
Us anirà molt bé, Imma, ja ho veuràs! A més el gust és força agradable i se'n pot prendre tot sovint. Jo també sóc mestra i quan era docent en duia, tot sovint i més per aquestes dates, una ampolleta en el bolso! He,he!
Unknown ha dit…
Gràcies pels consells. !!
Unknown ha dit…
De res, bonica! Bon cap de setmana! ;)
madol ha dit…
Moltes gràcies per compartir aquests remeis cassolans que van bé.
Unknown ha dit…
Gràcies a tu per visitar-nos i deixar-nos el teu comentari! ;)
Ja ho veuràs que va molt bé!
Unknown ha dit…
Buscant, buscant he trobat aquest remei per a la tos i altres "mals". Avui mateix el prepararé i demà me'l pendré . Lídia, moltes gràcies per comprtir. Salut
Unknown ha dit…
;) Espero que et vagi bé com a nosaltres ens va, Pilar!
Gràcies a tu per comentar! :D
Montse ha dit…
Hola!! El penso preparar ja!!! Nens refredats... mals de coll... ja sabeu de què us parlo!! Com es pren?? Una cullerada, un glop, ...??
Moltes gràcies!! ;)
Unknown ha dit…
Es pot anar prenent al llarg del dia si el coll fa molt mal, doncs el suavitza i alleugera molt. Quan només es refredat, a casa, en prenem mig gotet pel matí i mig abans d'anar a dormir. De tota manera, ja ho aniràs veient tu mateixa! ;)
carmen ha dit…
hola, soc la carmen.
jo també he trobat aquesta pàgina de casualitat... buscant remeis casolans.
fa molts dies que pateixo mal de coll i afonia, així que ara mateix preparo el vostre xarop i demà començaré a prendre'l. només una pregunta: amb les quantitats que dones suposo que en surt poquet... i tu dius que en preneu sovint...
en prepares molta quantitat o en vas preparant cada dia?
moltes gracies per dedicar el teu temps a compartir els coneixements i les experiencies.
Unknown ha dit…
Hola Carmen! Gràcies a tu també per comentar i agrair! ;)
Com que és un xarop molt senzill de preparar, no cal fer-ne molta quantitat de cop. Jo, personalment, el torno a preparar quan s'acaba, i mentre ens dura el refredat o mal de coll, doncs reposa durant la nit i al dia següent tornem a tenir xarop preparat per prendre. Dura més o menys segons la quantitat que se'n pren, això ja ho aniràs veient doncs, al principi se'n pren més perquè relaxa el dolor però, a mesura que es va guarint també es van disminuint les dosis perquè ja no el necessites tant! ;)
Espero que et vagi molt bé i que se't curi aviat l'afonia i el mal de coll. Per l'afonia també va bé, a més, mastegar trossets de gingebre directament o prendre'l en tisana: Cal pelar el gingebre (una arrel), tallar-la a trossos i bullir-la en 1 litre d'aigua durant 20'. Tot seguit, cal afegir-hi el suc de dues llimones i una cullerada gran de mel; es deixa reposar 10' i ja es pot prendre. Aquesta tisana va molt bé prendre-la quan l'afonia es molt forta i es pot anar alternant amb el xarop (2 o 3 tasses diàries ben calentones, és suficient)
carmen ha dit…
moltes gracis :)
un abraçada
Teresa ha dit…
Demà faig el xarop . Fa setmanes tinc tos I asma. He pres antibiòtic I ara ja no se per on tirar. Es prou fàcil. Gràcies per compartir.ho. una abraçada.
Irene ha dit…
Fa un mes q estic refredada i amb tos. Avui preparo el xarop. A punt x recuperar-me!
Anònim ha dit…


Jo confio més en la medicina natural que en els fàrmacs perquè no tenen
tants efectes secundaris. Lídia és una bona recepta,però en comptes de mel pels diabètics, què s`hi pot ficar?.
Unknown ha dit…
Si el problema és la mel, també es pot fer sense posar-ne! També és molt efectiu! ;)
Muntsa ha dit…
Les cullerades que dius de sucre, que són de postre o soperes???? , ahir buscant un remei casola ho vaig trobar, moltes gràcies.
Unknown ha dit…
Perfecte i do! ;)
anna ha dit…
El xarop l'he provat i m'ha anat molt bé però hi he posat menys sucre (8 cullerades és moltíssim!). També trobo que queda molt poc xarop, l'he hagut de refer cada dia. No s'hi podria posar una mica d'aigua? O diluiria l'acció?
Unknown ha dit…
Hola Anna! És bo que el sucre cobreixi la ceba i les mesures poden variar a gust del consumidor, evidentment! A casa ens va bé fer-lo així i el suc de llimona es pot barrejar amb aigua també! ;)
Montse ha dit…
Hola. He trobat la recepta buscant com alleugerir la tos dels meus fills. Ja el tinc fet i esperant per poder - lo prendre. Moltes gràcies pel consell.
Magda ha dit…
Hola, creus que li puc donar al meu fill de 20 mesos? està amb bronquitis, angines i molts molts mocs.
Unknown ha dit…
Gràcies a tu, Montse! ;)

Hola Magda! Perdona el retard en contestar però és que darrerament no entro tan sovint al bloc! :) Respecte al que dius, li pots donar tranquil·la. Els meus fills l'han pres des de ben petits i sempre ens ha anat bé! Espero que es millori aviat!
Unknown ha dit…
Aconselles que es conservi molt de temps? I a on? O anar fen i refen????
Unknown ha dit…
És millor fer menys quantitat i consumir-lo. Ara bé, passats tres dies millor posar-lo a la nevera si encara en queda! ;)
Lucia Sanz ha dit…
Durante cuanto tiempo puedo conservar esto en el frigorífico? Muchas gracias por tu tiempo,
Unknown ha dit…
Disculpa mi retraso en contestar, Lucía, pues hace días que no "entro" por aquí! ;) Una semana, más o menos, pero es mejor hacer pequeñas cantidades, consumirlas y rehacer de nuevo! En verano es conveniente guardarlo en la nevera desde el primer día! Saludos y espero os vaya bien como a nosotros! :)
Angela ha dit…
La mel està contraindicat abans dels 2 anys pel risc de botulisme.
Angela ha dit…
Molt bona recepta! Gràcies. S'ha d'anar amb compte amb els banys d'aigua tèbia en el cas de febre alta. L'aigua ha de ser màxim a un grau menys que la temperatura del nen. Si no una baixada tan sobtada de la temperatura pot provocar convulsions febrils
Mateu ha dit…
Hola,

i cada dia, quina quantitat se n'ha de prendre? amb quina mesura?

Jo cada cop que hi ha canvi de temps i em refredo, un cop n'he sortit em queda una tos seca i em dura vàries setmanes.

He provat tot tipus de xarops, inclòs homeopàtics, tradicionals i altres mesures. Però la tos acaba marxant sola al cap de molts dies.

Les proves mèdiques, tot negatiu: tuberculina, al·lèrgia, etc.


Gràcuies
Matesa ha dit…
Hola, solomente queria reafirmar que vale la pena hacer está receta, a mi me la enseñó hace muchos años mi madrina, ella ya la hacía a sus nietos cuando tenían tos, y jo a mis hijas, a mi me dijo que tomara una cucharada cada dos horas. También decir que pongo el zumo de dos limones y a mi me sale más de 250 CC.

Entrades populars d'aquest blog

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!