dissabte, 18 de febrer de 2012

Un premi que ens proposa un joc!


Rebre un premi que valora la teva feina o bé la teva amistat, com és en aquest cas, reconec que puja l'autoestima perquè sents que se't té en consideració per quelcom positiu que agrada rebre de tu. Jo, encara, no conec molta gent en la blogosfera perquè vaig entrar en la xarxa aquest estiu passat i, a més, per unes circumstàncies i necessitats, personals i concretes, molt lligades al món de l'educació però també al món de l'educació alternativa a la que ens ofereix el sistema educatiu.
Aquest premi que la Colo de Buceando en mí ha compartit amb nosaltres m'ha fet sentir apreciada per una persona a la que valoro per la seva consciència i sinceritat, tan ben expressada en el seu discurs escrit. Gracias Colo por pensar en nosotros al compartir tu premio!
Aquest premi però, és una mena de premi-joc que va acompanyat d'11 preguntes que planteja la persona que ens l'ofereix i que cal respondre.
Les preguntes que fa la Colo són les que segueixen però com que n'hi ha algunes que, per a mi, poden tenir més d'una resposta, em limitaré a respondre la primera que em vingui al cap, sense pensar-m'ho dues vegades! :)

1. Una ciudad, un color y un olor
Fez (Marruecos), amarillo y el aroma de los bebés
2. Algo que fácilmente perdonas en los demás y no te perdonas a ti mism@
La mentira pues yo soy incapaz de mentir por el mal que conllevan las mentiras y es algo que si lo hiciera, que lo dudo, no me lo podría perdonar. Perdono las mentiras para dar la posibilidad a quien tiene este problema de cambiar la actitud, haciéndole entender el daño que se hace y que hace a los demás mintiendo.
3. Un recuerdo que te haga escapar una carcajada
Me río a carcajadas cuando he superado una situación que me ha generado miedo y tensión en el pasado y la recuerdo en un nuevo presente pues es cuando constato y confirmo lo absurdo que es tener miedo.
4. Un recuerdo con el que liberes una lágrima
Hay tantos! Y me vienen tantos a la cabeza, algunos de emoción y otros de dolor! Aunque quizás el haber superado el infierno vivido estos últimos 8 años sería el recuerdo que englobaría a casi todas las lágrimas ya liberadas.
5. Un libro
6. Una canción

7. Algo que te gustaría que fuese obvio para todos
La necesidad de cuidar y respetar lo que nos rodea, respetándonos los un@s a los otr@s, asumiendo cada un@ sus responsabilidades y las consecuencias de sus actos y actitudes, sin culpar a los demás de los errores propios.
8. Una situación significativa en tu infancia
Cuando mis padres decidieron mudarse de la casa de mi abuela. donde siempre habíamos vivido, para vivir en un piso. 
9. Algo que hayas des-aprendido con los años
He desaprendido a tener paciencia con las personas intolerantes, mentirosas y cizañeras.
10. ¿Qué tal enferma eres? (Estoy resfriada y comienzo a llevarlo regular :))
Muy buena pues apenas tengo tiempo para permitirme estar enferma! :)
11. Un sueño para compartir
Un mundo libre, consciente, humano y solidario donde tod@s quepamos pero sin pelearnos!

Ara plantejaré les meves 11 preguntes per a passar-les conjuntament amb el premi als 11 blocs que les seguiran i que espero els agradi rebre'l, doncs això dels premis mai se sap! :)

1. ¿Te gusta proteger a las personas que te rodean, aunque ello te suponga un esfuerzo, para ayudarlas a confiar en si mismas?
2. ¿Crees que eres capaz de proteger sin absorver afectivamente a quien proteges?
3. ¿Qué cambiarías si estuviera en tus manos?
4. ¿Qué prefieres, los discursos o las actitudes?
5. ¿Te consideras un buen modelo de referencia como adult@ y educador/a?
6. ¿Qué te gusta más, viajar o hacer turismo?
7. ¿Te gustan las personas sinceras que dicen lo que piensan, aunque a veces pueda ser desagradable?
8. ¿Aceptas y agradeces las críticas cuando son constructivas?
9. ¿Te gusta pensar en tus conductas y analizarlas?
10. ¿Analizas las conductas de l@s demás?
11. Mar, montaña o ¿un poquito de cada? 

Amb bona voluntat, comparteixo aquest premi-joc amb

La Nely de Imaginar sonrisas. Va ser la nostra primera seguidora i això sempre ho recordarem car ens va fer molta il·lusió! A part d'això però, em ve molt de gust compartir aquest premi amb ella perquè des de que ens vam conèixer, virtualment, no hem deixat de visitar-nos i de compartir opinions i/o impressions. Gràcias Nely por tu amistad virtual!

La Meni de Dálle un coliño pensar en la Meninhera per aquest premi és molt lògic a casa nostra doncs la seva tendresa i comprensió m'ha ajudat, en moments ja passats però molt durs, a calmar les basardes i la inseguretat que provoca el rebuig social i les amenaces que es reben quan camines contracorrent. Gracias Meni por estar ahí y por luchar por los cambios siguiendo tus principios y valores humanos!

La Marina de pell a pell perquè penso que tampoc poc faltar en aquesta llista car comparteixo la seva manera d'entendre i enfocar la vida i l'educació que transmet als seus fills. Les seves reflexions m'agraden i enriqueixen! Gràcies Marina per pensar com penses!

L'Inma de Para mi peque con amor Sé que te plantaste y tus motivos fueron muy razonables por lo que me gustaría respetar tu petición como hice la otra vez pero,...esta vez, no puedo! I'm sorry! No puedo evitar mencionar tu nombre en esta lista pues has sido la persona por la que más apoyada me he sentido, a lo largo de estos meses tan duros y ello ha sido muy importante para mis hijos y para mi. Respeto de corazón tu decisión de plantarte pero, porfi, entiende que no pueda evitar nombrarte esta vez! :)

La Marisol de Pinta la lluna La Marisol és una persona que sempre ens ha reconfortat amb els seus comentaris tan carinyosos i bonics. A més, visitar el seu bloc ens motiva i engresca a treballar i crear coses boniques i didàctiques perquè la feina que fan, ella i la seva filla, és un bon estímul per animar-se!

La Isabel de Poesiaula perquè les seves poesies, tan plenes de sensibilitat i amor vers la natura i la terra, m'omplen i m'arriben fent-me gaudir quan les llegeixo! Gràcies Isabel per anar omplint la xarxa de sentiment i poesia!

El Manuel de Vagabundo tras la libertad Tu apoyo y tu desinteresada ayuda, cuando más asustada estaba, al escucharme y hacerme saber y sentir que no estaba sola ante la presión y las amenazas recibidas fue tan vital para mi, en aquellos momentos, que jamás podré olvidar y agradecer el haberme cruzado contigo por la red. Gracias Manuel por tu amistad, desinteresada y sincera.

L'Àngels de R@cons de colors i la Sònia de Velosipios són dues persones que malgrat, potser no en siguin conscients, em van ajudar molt en els meus inicis en el món blocaire doncs visitar els seus blocs, tan plens de recursos educatius, m'animava i m'encoratjava a continuar! Gràcies a les dues per la gran feina que feu i per compartir-la amb els altres!

L'Estercity de El mundo del reciclaje Malgrat gairebé no tingui comunicació virtual amb l'Estercity, he de dir que el seu bloc m'aporta moltes idees i el trobo genial! Reciclar, reutilitzar i reduir és preservar el medi ambient, tot prenent cura de la vida i la natura. El seu bloc fa honor a les 3 Rs i és una molt bona font d'idees, recursos i tutorials per animar-se a fer ecologia, traient.li molt profit! Gràcies Estercity per compartir tantes coses interessants, tot enriquint la xarxa!

La Clàudia d'Au fil des jours perquè és un dels primers blocs que vaig descobrir quan començava a passejar pel món dels blocs i, des de sempre, m'ha fascinat per tot! La gentilesa de la Clàudia, a més a més, és de molt agrair doncs és encantadora! Merci bien pour tout ce que vous partagez avec votre blog!

Que gaudiu d'un bon cap de setmana!

divendres, 17 de febrer de 2012

Un aquari per un altre aquari! :-)


A mesura que els fills es fan grans, la casa es va omplint i omplint de més jocs, llibres, estris, artesanies i manualitats fetes per naltros i/o comprades o regalades en altres països que hem visitat, també s'omple de música, pel·lícules, instruments musicals, aparells i moltes més coses que van conformant la "personalitat" pròpia de la llar, feta amb una mica de cada un de nosaltres i els nostres gustos i aficions. Color, confort i caliu que formen part d'un procés de vida, creat dia a dia amb esforç i treball però també amb molta il·lusió i ganes!
Ara bé, aquest gran repertori de coses que tenim fa que, cada vegada, es faci més difícil regalar quelcom que els sorprengui quan arriben els aniversaris, tot just després del Nadal, dels dos grans.
Què li podem regalar al Saül que li faci il·lusió i el deixi bocabadat? Anàvem dient des de l'aniversari del Pau car el següent, i trepitjant-li els passos, era el del Saül. Què li regalarem, enguany?
Ja està, ja ho tenim!
Com que el Saül és tranquil, li agraden molt els animals i les plantes, li agrada molt l'aigua i nedar com un peix i, a més, és aquari, li podríem regalar un aquari!!!!
Dit i fet! La idea va agradar molt a tots i no hi vam donar més voltes!
I... sabeu què?
Doncs que l'hem encertat de totes totes perquè el Saül no s'ho esperava gens i li ha agradat moltíiiiiiiiiiiissim! I tots estem molt contents amb aquest regal avançat al seu aniversari perquè s'havia de preparar l'aigua per rebre els peixos i, també retardat perquè els peixos i les plantes no han pogut arribar fins avui!
Tenir l'aquari ens farà aprendre més coses del món animal i vegetal aquàtics, a més, és molt gratificant perquè agrada mirar-lo i, alhora, relaxa molt veure el moviment, tranquil i elegant, dels peixos entre les fulles verdes que dansen lentament dins l'aigua. 
De moment, ja hem après a muntar-lo i preparar-lo i, dia a dia, aprendre'm a prendre'n cura i conservar-lo adequadament perquè els seus habitants s'hi trobin molt a gust molt de temps!

Tot seguit us indiquem els passos que cal seguir si voleu muntar un aquari!

Preparació de l'aquari i tractament de l'aigua
El primer que cal fer és col·locar grava al fons però si si volen posar plantes naturals, primer cal posar una sorra especial que porta substrat i minerals per a que hi puguin viure i créixer bé; aquesta sorra la venen a la botiga d'animals. És molt important esbaldir la grava amb aigua abans d'abocar-la per treure-li la pols i la brutícia que pugui tenir. Una vegada tinguem escampada la grava, hi podrem posar pedretes decoratives de diferents colors (aquestes no cal esbaldir-les)
 
 
El pas següent és col·locar els guarniments i les plantes de plàstic, si en voleu posar. Cal tenir en compte però, que els objectes siguin especials per aquaris doncs les joguines normals poden resultar tòxiques pels peixets. Va bé que els peixos tinguin espais on s'hi puguin amagar!
Per acabar, hi abocarem l'aigua. Cal posar 1/3 part d'aigua destil·lada i 2/3 parts d'aigua de l'aixeta però com que l'aigua corrent porta clor, cal abocar-hi un líquid especial per eliminar-lo. 
Per tal de no remoure la grava, poseu un plat al fons per a tirar-hi l'aigua al damunt, d'aquesta manera no la desplaçarà.
Una vegada estigui ple, cal connectar la bomba, el filtre, el termòstat/escalfador i la llum. La bomba i el filtre hauran d'estar en funcionament una setmana abans de posar-hi els peixos i les plantes naturals. Va molt bé que hi hagi plantes naturals car oxigenen l'aigua. El termòstat/escalfador s'haurà de connectar un dia abans per a que l'aigua es posi entre 20º i 25º. Pel que fa a la llum, quan hi hagi els peixos, cal apagar-la quan es pon el sol perquè no els va bé tenir-la moltes hores encesa, doncs els peixos també necessiten la foscor!

Rebuda dels peixos i les plantes naturals
Abans de posar els peixos en l'aigua de l'aquari cal posar la bossa, tal qual l'hem portat de la botiga, en l'interior de l'aquari, durant 15', perquè els nouvinguts es vagin adaptant a la nova temperatura. Seguidament, obrirem la bossa i hi posarem aigua de l'aquari a fi de que es vagi barrejant amb la dels peixos i els tornarem a deixar 15' més a dins. Passat aquest temps, els podem fer sortir perquè investiguin, es passegin i descobreixin la seva nova llar!
Mentre els peixos són dins la bossa adaptant-se, es poden anar plantant les plantes. En aquest scrapbook que he preparat, us mostrem com ho hem fet! 

Click to play this Smilebox scrapbook
Create your own scrapbook - Powered by Smilebox
Customize your own scrapbookManteniment i cura de l'aquari
Per tenir l'aquari net i en condicions adequades cal fer diferents feines que no són gaire complicades però s'ha de tenir constància i responsabilitat.
La feina diària és mirar el termòmetre per assegurar-nos de que la temperatura és correcte: entre 20º i 25º i comprovar si el filtre i la bomba funcionen bé. També cal anar netejant el vidre amb els imants. 
La feina setmanal consisteix en treure uns 5cm d'aigua de l'aquari per afegir-ne de neta. Abans però, cal haver desconnectat la llum, la bomba, el filtre i el termòstat/escalfador. 
La feina mensual és comprovar el correcte funcionament de tots els aparells connectats i la neteja del filtre. Per netejar el filtre, cal usar una mica d'aigua del aquari que, posteriorment, llançarem. 
La feina anual és la més complicada però també és divertida. Es tracta de buidar l'aquari i netejar-lo sencer.
Per fer-ho, cal posar els peixos en una galleda amb aigua de l'aquari, cal fer-ho amb molta cura. Després, acabem de buidar l'aigua i netegem la grava esbaldint-la.
Tot seguit, dissolem una cullerada de sal amb mig litre d'aigua calenta i netegem les parets de l'aquari usant una esponja. Quan acabem, l'hem d'assecar amb un drap de cotó sec i net. No es pot fer servir sabó ni desinfectants doncs seria perillós pels peixos.
Una vegada net l'aquari, hi aboquem sorra especial per plantes nova i després la grava que hem netejat, prèviament. Seguidament, esbaldim les plantes amb aigua neta i les tornem a plantar.
Tornem a omplir l'aquari amb aigua sense clor, neta i a la temperatura adient. Connectem els aparells i ja podem tornar els inquilins a casa seva perquè ja la tornen a tenir neta i polida, com s'ha de tenir qualsevol llar per sentir-s'hi a gust!
Si no hi teniu peixos escombraires, que són els que mantenen l'aquari net d'algues perquè s'alimenten d'elles, haureu de netejar l'aquari dos vegades a l'any perquè s'hi fa molt verd.  
Encara queda una altre feina, la de jardineria, doncs convé anar traient les fulles mortes i podar les plantes si tornen massa grosses si les volem tenir sanes i ufanoses!


Tenir l'aquari ens farà aprendre molt, sobretot, a ser responsables i prendre cura de la vida d'altres peixos diferents als que tenim a l'estany i als que anirem observant per veure'ls créixer i reproduir-se en aquest nou hàbitat aquàtic que, ara, tenim a casa mentre el Saül visqui amb nosaltres!

dimecres, 15 de febrer de 2012

I,... el temps passa tan ràpid!


Tants moments viscuts, tants jocs, tants llocs recorreguts, tantes alegries, tantes experiències i tantes coses que et queden per fer, aprendre i gaudir en els dies que seguiran venint perquè et queda molt per viure, descobrir, conèixer,..., i experimentar en aquest llarg recorregut, a vegades màgic i a voltes tràgic, que vas iniciar un 13 de febrer, ara ja fa 19 anys! 

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
This free picture slideshow created with Smilebox


I, ara, passats ja aquests 19 anys,
Seny i calma et caracteritzen 
Ampli i sa és el teu somriure
Un gran cor i un estel et guien
Lloant i vetllant el teu caminar!

Et desitgem i volem que siguis molt feliç, cada dia!
 
 
 
 
perquè t'estimem molt i molt!

diumenge, 12 de febrer de 2012

Recordant les aules..., analitzant els canvis!

Bagul on hi guardo les fotografies i dedicatòries dels meus temps de mestra docent

Dins l'aula tot era senzill i, ara passats els anys, puc dir que era així perquè les guerres no agraden als nens i a les nenes.  
Parlar de la Pau, el Respecte, la Tolerància,... amb la mainada és molt plaent i enriquidor perquè participen, activament, i les seves aportacions són molt interessants, doncs les seves ments no estan, encara, "contaminades" de confusions, fal·làcies, pressions, falsedat, és a dir, de totes les vibracions negatives que et van tornant gris, mentider i amargat si et creus, com ens pretenen fer creure, que ser adult i responsable és ser seriós, rígid i estar al dia de les notícies, el futbol, la moda i la borsa per comptes de prendre't seriosament la vida, car sense vida no hi ha res, i continuar creixent tot descobrint i aprenent, cada dia, com ho fèiem quan érem petits, fins que ens toqui marxar per sempre més. 
Els infants estimen i tenen molta sensibilitat. La rigidesa, els premis i càstigs, les bronques, els crits i tot el que és NO! els espanta, com ens espantava a nosaltres si algú ens ho feia.
Evolucionar és millorar no repetir el mal que hem rebut!
Espantar és fer créixer el Monstre de la Por en l'interior de la ment. I dic Monstre, sabent molt bé el que em dic, perquè la por té veu car li parla al cervell pressionant, confonent, obligant i reprimint els sentiments i la sensibilitat perquè glaça la sang i anul·la l'essència més íntima i humana que ens caracteritza a cadascun i que tant flueix quan som petits i encara no tenim tantes pors i neguits.
La por bloqueja i anul·la. La por no ensenya ni fa aprendre correctament perquè domestica!
La por ens fa dubtar i errar fent-nos créixer les inseguretats. Inseguretats que ens tornen carn de canó en la "Jungla de cristall" on vivim. Que no és l'Edèn ni el Paradís perquè el de debò roman enterrat sota l'asfalt. 
Torno a l'aula perquè la por de la mainada encara no té volum de monstre i amb els i les alumnes m'hi sento a gust i feliç i aprenem i cantem i xerrem i riem i treballem i juguem i ens emocionem i fem projectes i excursions i colònies i viatges de fi de curs i,..., tantes coses boniques, didàctiques i divertides!
A les aules m'ho passava molt bé i, jo diria com sempre he dit, que aprenia més jo d'ells i elles que ells i elles de mi!
Mai he deixat de tenir relació amb ex-alumnes, sempre en vaig veient perquè saben on trobar-me si em volen tornar a veure. N'he vist créixer molts/es i els he vist fer-se mares i pares! Les meves primeres promocions ja han passat dels 35!
Molts i moltes han anat tornant adults grisos perquè les basardes, les pressions socials, l'estrès, la comoditat i el conformisme els ha anat "robotitzant" i enfosquin fins al punt que, alguns/es fins i tot, s'han permès etiquetar-me de "hippy" per mancar-me el respecte, tot allunyant-se d'allò que a l'aula els i les fascinava i volien ser quan fossin grans! 
Altres, més forts d'esperit, han mantingut la seva essència i quan els/les veig, sembla que no hagi passat el temps malgrat ens en manqui per a poder-nos explicar les vivències que hem tingut al llarg dels anys que ens han separat. Riem, xerrem, recordem,... i l'ambient s'omple d'oxigen, llum, calor i color com passava a l'aula. Però, ara, no tot són flors i violes i també parlem, des de la maduresa, del que està passant, de com han canviat els valors, de com han canviat molts i moltes i de com aquests molts i moltes, que a les aules reien i somniaven un món millor amb nosaltres, ara ens assenyalen i ens titllen de raros i hippies (amb menyspreu)!
És vivint que s'aprèn a viure i és amb el pas dels anys que puc anar confirmant les hipòtesis que en el passat feia, com per exemple que les conductes de la mainada quan creix, canvien o no en funció del significat que li han atribuït al terme respecte les persones adultes que els/les han educat, sobretot, en l'entorn familiar (l'escola és un bolet). És a dir, quan l'adult entén que respecte significa obediència "educa" exercint la mateixa pressió i por que va rebre, tot canviant la conducta dels infants perquè els anul·la l'espontaneïtat i la seva essència. En canvi, passa tot el contrari quan l'adult que educa entén que respecte és respectar la integritat de l'infant i les seves voluntats vitals i necessàries.
En aquest darrer cas, les conductes no varien perquè no perden la sensibilitat ni desdoblen la personalitat, segons els convé, com els passa als i a les de l'altre grup "educat" en la pressió, els premis i els càstigs. Ans al contrari, doncs es reafirmen en la seva personalitat i caràcter i saben opinar, tot defensant els seus propis criteris perquè pensen i analitzen. No canvien la conducta perquè el seu monstre de la por és tan minúscul que no té prou força per rentar-los el cervell com els passa als i a les que han tornat més grisos i van a l'última pel que a modes es refereix.
Amb els nens i les nenes resoldre els conflictes és fàcil perquè no tenen tanta por a dir el que pensen i no els agrada la rigidesa, la violència ni les guerres car els i les espanta massa! Qui ho diria que tots/es els adults que provoquen conflictes i guerres van ser, en un passat, nens i nenes innocents que somniaven i feien dibuixos per celebrar el dia de la Pau o el dia dels Drets Humans a l'escola!
Expresso el que penso i observo perquè m'agrada i sempre m'ha agradat exercir, potenciar i defensar la llibertat d'expressió però, sobretot, ho dic perquè sé que, cada dia, sou més els i les ex-alumnes que mireu el bloc, alguns i algunes continueu venint a casa però altres, que us heu allunyat, visiteu la nostra casa/bloc per continuar sabent de mi.
Espero i desitjo que els i les que heu mantingut l'essència que us caracteritza, no la perdeu mai i que els i les que l'heu perdut, us aneu traient la bena dels ulls per tornar-la a recuperar car a classe éreu més guays!
Per acabar, us deixo una de les cançons que tants i tantes vareu escoltar i analitzar fent classe de literatura castellana. Ho recordeu? Espero que us agradi tornar-la a escoltar! Petons sincers a tots i totes!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...