Pinzellades sobre els chakras: Introducció (3)


L'equilibri dels chakras
Com ja vaig comentar en la primera entrada sobre els chakras, aquests funcionen com si de rodes dentades i interconnectades entre elles es tractessin, de manera que si un chakra està bloquejat (gira lent) o està massa obert (gira ràpid) provoca desequilibri en tots els altres i, per tant, disfuncions en tot el sistema.
El desequilibri dels chakras està relacionat amb els desequilibris emocionals originats, normalment, en la infància a partir de situacions o experiències negatives viscudes i no resoltes. Convé doncs atendre als nostres records i sentiments per tal d'identificar les disfuncions de cada chakra i poder, així, aplicar els mètodes necessaris per a poder-los treballar i equilibrar ja que per a poder sentir pau interior i benestar cal que tots els chakras funcionin en harmonia doncs són part d'un tot global.
Cada chakra ha de funcionar en la freqüència òptima i exclusiva que determina els seus colors i les seves característiques pròpies; quan la recepció de l'energia és insuficient o excessiva, aquesta freqüència s'altera i provoca disfuncions en els chakras afectats, tot desequilibrant negativament el sistema de chakras en el seu conjunt i, en conseqüència, el nostre organisme intern, el nostre humor, el nostre estat d'ànim i la nostra salut mental, física i emocional doncs tot va lligat perquè tot està relacionat.
Les inseguretats emocionals ens confonen i, des del subconscient, tanquem els chakras com a mecanisme de defensa; ara bé, tots i totes tenim voluntat pròpia i, per tant, possibilitat de canviar les situacions que ens provoquen alteracions o malestar a fi de millorar-les per a poder fluir amb més seguretat.
És molt important doncs, atendre als records i a les sensacions emotives, positives i/o negatives, que aquests ens provoquen per tal de conèixer millor el nostre ser interior i poder, així, detectar les mancances afectives que provoquen els nostres desequilibris emocionals i mentals, és a dir, per exemple si en un passat hem estat víctimes de la crítica destructiva i aquesta ha reprimit els nostres sentiments i la nostra autoestima, tot debilitant la nostra veu interior, cal trobar els recursos propis, innats i interns, per tal de superar les nostres limitacions i tornar a desenvolupar les capacitats humanes que tenim reprimides per a poder canviar el present i millorar així el nostre benestar i, en conseqüència, la qualitat de vida en el futur.
El coneixement és poder i conèixer el nostre interior emocional ens permet augmentar la nostra força interior per a portar a terme allò que ens proposem perquè tenim voluntat pròpia i capacitat per a superar-nos si creiem més en nosaltres mateixos que en el que opinen els/les demés de nosaltres. De fet, els desequilibris es produeixen quan donem més importància a l'opinió de qui ens qüestiona, ens adula o ens infravalora perquè anem creant una falsa imatge de nosaltres mateixos/as que ens anul·la i autodestrueix si cedim a la pressió de qui no ens respecta ni estima perquè no ens accepta com som i pretén canviar-nos, tot alterant els nostres gustos, els nostres criteris, la nostra lògica, la nostra personalitat i la nostra vida, en general.
Si la veu dels/de les altres ressona més en la nostra ment que la nostra, actuem en funció de la seva voluntat i no fem ni expressem el que sentim per por a no agradar o no quedar bé, tot alterant el nostre equilibri interior, destruint la nostra essència i equivocant, en conseqüència, el nostre camí perquè no fem ni expressem el que sentim i volem. Podríem dir que deixem la nostra vida en mans de qui ens la manipula i ens utilitza a la seva conveniència, tot creant, a més a més, una dependència que no ens deixa fluir en pau ni en llibertat; una dependència "inconscient" que condiciona els nostres gustos, aficions i motivacions en funció del reconeixement i/o l'adulació que necessitem rebre per a sentir ganes i ànims de fer el que fem doncs ens comportem i actuem atenent a la voluntat i opinió dels demés per comptes de viure i fluir atenent al nostre sentir i a la nostra voluntat pròpia i personal perquè hem integrat uns hàbits de comportament i unes conductes que ens produeixen un "plaer" que compensa els buits afectius i emocionals que tenim i ens proporcionen una falsa "seguretat", normalment prepotent, degut a la manca de fermesa i seguretat amb nosaltres mateixos/as.
Equilibrar els chakras passa per "trencar" aquestes cadenes mentals que ens condicionen i anul·len la personalitat i la vida, tot provocant-nos disfuncions emocionals i psíquiques que afavoreixen el desenvolupament de malalties físiques perquè, com ja apuntava en la segona entrada sobre aquest tema, el sistema nerviós i l'endocrí estan vinculats al sistema de chakras. Alliberar-nos dons dels traumes emocionals i mentals que ens produeixen bloquejos i angoixes ajuda a mantenir el canal d'energia obert i fluït a través dels 7 chakras, tot afavorint la salut psíquica i física i evitant, per tant, les malalties.
Conèixer el nostre cos i el funcionament del nostre organisme, així com també els nostres pensaments, les nostres emocions i els nostres sentiments reals, íntims i personals ens permet entendre'ns millor i ens proporciona els recursos innats que tenim per superar les nostres pors i limitacions, tot enfortint la nostra autoestima i la nostra força de voluntat al desenvolupar les capacitats físiques, intel·lectuals, sensorials i emocionals que tenim per a millorar les nostres conductes i actituds a fi de realitzar canvis positius que afavoreixin el nostre benestar i la nostra felicitat, tot proporcionant-nos una major qualitat de vida perquè ens alliberem dels mals hàbits i de les pautes de conducta imposades que ens pressionen i reprimeixen la nostra pròpia personalitat i, en conseqüència, la nostra pròpia vida.
La meditació i el ioga són disciplines que ens ajuden a alliberar les tensions, físiques i mentals sobretot, que provoquen desequilibris i disfuncions en el sistema de chakras.
Un dels principals objectius del ioga és proporcionar l'equilibri interior de la persona en tots els seus aspectes: cos, ment i emocions mitjançant el moviment harmònic del nostre cos, el manteniment de les postures, la coordinació de la respiració amb els moviments i la quietud del cos i la relaxació per alliberar tensions musculars provocades per l'estrès i les pressions mentals. La seva pràctica doncs, afavoreix el desenvolupament personal perquè ens ajuda a prendre consciència de nosaltres mateixos/as i a conèixer-nos més, tot beneficiant la nostra salut perquè tonifica el cos internament i externa.
La meditació estimula l'esperit i implica quietud i auto-reflexió. Serveix per a relaxar la ment i prendre consciència de nosaltres mateixos, com a individus, per tal d'entendre millor les nostres reaccions, emocions i sensacions així com també les dels/de les altres, tot afavorint i desenvolupant l'empatia perquè la quietud i el silenci ens permeten escoltar i atendre a la nostra veu interior o veu del seny, és a dir, la veu de la consciència, la intuïció i la saviesa.
Quan calmem la ment, calmem el cos i reduïm l'esgotament mental i físic que provoquen l'estrès i les pressions socials, tot recuperant l'equilibri interior que ens proporciona la pau i el benestar necessaris per a relacionar-nos harmònicament amb el món que ens envolta.

Totes les imatges han estat trobades a Google

Comentaris

lorenzorc ha dit…
No se si es que estic més calmat, però l'entenc amb molta claretat, la que la teva manera d'expressar té i la manera de fer un resúm tant aclaridor, gracies per la 3ra. entrega dels chakras.
Unknown ha dit…
Gràcies a tu pel teu comentari i el teu agraïment! Petons sincers!

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!