De mica en mica, s'omple la pica!


Adaptar la llar a les necessitats de tots suposa estar en activitat constant car els fills creixen i els seus interessos van, en certa manera, marcant canvis.
El Daniel i el Saül van començar a estudiar música quan eren petits com els seus germans i, tot i que els hi  ha anat a èpoques, és quelcom que mai han deixat i me n'alegro molt perquè penso que el desenvolupament de les seves inquietuds vers les arts és primordial i bàsic per a la seva formació integral i humana. Per l'Henoch i el Pau també és molt important tenir models de referència que els motivin a interessar-se per la cultura i les arts per tal d'anar integrant aprenentatges positius, tot desenvolupant les pròpies destreses, habilitats i inquietuds.
Un bon ambient familiar, amb bona comunicació i entesa, afavoreix la creativitat i la llibertat de tria dels aprenentatges de caire més artístic, en funció de les inquietuds i interessos individuals de cada un dels seus membres. Adequar els espais, si hi ha possibilitat de fer-ho, també potencia l'interès i la motivació perquè en facilita les activitats que se'n deriven d'aquestes àrees.
La sala d'assaig semblava un impossible quan els ho vaig proposar però de mica en mica, s'omple la pica que diuen i ja queda poc perquè estigui enllestida! Fa uns dos anys que vam començar a tirar endavant aquest projecte però des de la tranquil·litat i la calma car hi han hagut altres prioritats i, a més, en una casa on es valora la vida autosuficient, sempre hi ha activitat perquè hi ha molta feina; feina, tot sigui dit, plaent i agradable perquè es fa sense horaris ni patrons, és a dir, seguin els ritmes i els impulsos que la responsabilitat i la consciència de respecte i benestar ens van marcant perquè tot vagi sortint cada dia més bé!
Tornant a la sala d'assaig diré que ens té a tots molt il·lusionats i motivats perquè la música és una de les nostres passions (a casa sempre sona, en viu o en audio, a una hora o a una altre) i, ara, que la feina més grossa i feixuga ja està feta, encara més car ja li veiem cara i ulls!
El Daniel, per fi, ja va poder muntar la bateria! Semblava que ni ell mateix s'ho podia creure!

 
 
 
 
 Parts d'una bateria estàndard

1. El Bombo
És l'element central de la bateria. El bombo serveix per produir la base dels patrons rítmics que combinaran amb els altres instruments i la seva funció doncs, és molt important perquè determina el pols o el beat.
El bombo es fa sonar amb un pedal. N'hi ha de molts tipus, des dels ben senzills als molt complicats que ja requereixen molta coordinació i exactitud.
2. La Caixa
La caixa emet una mena de brunzit en vibrar degut a uns bordons que tenen a l'interior que es poden posar o treure, segons la vibració i el so que es vulgui emetre. Els bordons són unes cordes metàl·liques que vibren al copejar la membrana superior, produint un so metàl·lic i estrident al repicar  aquests en la membrana inferior.
Es toca amb les baquetes, les quals acostumen a ser de fusta encara que també n'hi ha de fibra de carboni, de plàstic, d'alumini i de metall (usades principalment pel jazz). La baqueta és l'eina essencial del bateria i també n'hi ha de molts tipus i varietats no només pel que fa al material del que estan fetes, sinó també a la grandària, el pes i la punta.
3. Tom 1
4. Tom 2
Els toms són els timbals aeris i van muntats, normalment, per damunt del bombo situats ambdós a la mateixa altura, més o menys. També es toquen amb les baquetes.
5. Tom goliat
És més llarg que els toms aeris i, generalment, té tres potes individuals. S'acostuma a col·locar a la mateixa altura que la caixa.
6. El Hi-hat
El hi-hat consta de dos plats instal·lats en un suport amb pedal que, al pressionar-lo amb el peu, fa baixar el plat superior fent-lo caure al damunt del plat inferior, tot fent-los xocar i sonar a ambdós alhora. Mantenint el pedal pressionat, els plats queden units, això s'acostuma a fer per a poder marcar el ritme amb les baquetes, tot picant damunt del plat superior.
7. Ride
És el plat més gran de tot el conjunt d'instruments que composen la bateria. En certs casos, pot substituir al hi-hat si es vol un marcar un ritme més melòdic. Es toca amb les baquetes.
8. Crash
És un plat de mesura mitjana comparat amb els altres que produeix un so fort, estrident i agut. Es pot tocar amb les baquetes, amb maces o amb les mans depenent de la intensitat de so que volem. Aquest plat dóna moltes possibilitats en funció de com es copeja. A vegades, es copeja fort amb la baqueta i s'atura, tot seguit, amb la ma per a tallar la vibració produint un efecte determinat, a voluntat del percussionista o del que demani el ritme de la melodia.

Aquests són els instruments que composen una bateria estàndard però les bateries professionals i les d'orquestra tenen més elements incorporats. En aquest vídeo, que ens recomana el Daniel, es pot apreciar.



Comentaris

Inma ha dit…
Ehhh, qué bueno, esto sí que es crecer con ellos! Me encanta.
Unknown ha dit…
;) Cierto! Cuidarlos, protegerlos, enseñarles y aprender con ellos, amarlos... es maravilloso y mágico! Y con ganas e ilusión todo va llegando!
Un beso grande!

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!