Peücs per tenir els peus ben calentons!

Si sou dels que us agrada anar descalços per casa, us recomano (si no els teniu ja) que us feu uns peücs perquè les temperatures van baixant, car ja s'apropa l'hivern, i tenint els peus calentons es passa molt millor perquè el cos ho agraeix al temperar-se. Jo no sé vosaltres, però jo, si tinc els peus freds, ja puc dur jersei gruixut que el fred no em passa, ara bé, amb els peus calents estic super a gust!
Us deixo les fotografies perquè veieu com es fan doncs és molt fàcil si sabeu fer ganxet. Els de l'any passat ja els han quedat petits i aprofitant que els feia, he fet les fotografies per si us animeu doncs pels petits de casa són ideals (i pels no tan petits, també).
És la millor manera per continuar descalç per casa malgrat ja sigui l'hivern!
Els punts de cadeneta inicials, varien en funció de com els voleu fer de grandària. Aquests que veieu en les fotografies són per un 32/33 de calçat i els he fet de 8 punts de cadeneta. Ara és qüestió de tornar enrere fent punt baix.
En arribar a la puntes cal fer un punt de cadeneta, abans de continuar per fer la volta, per tal d'anar-lo engrandint, tot donant-li la forma del peu. També es pot augmentar fent 2 punts en el mateix forat, en comptes del punt de cadeneta. 
I així hem d'anar fent fins que en el peüc hi entri mig peu. A partir d'aquí  ja no s'ha d'augmentar més en les puntes (si el peu és estret, s'ha de deixar d'augmentar abans) i cal continuar fent punt baix, fins que el peu hi entri fins l'empenya. Ara, haurem de continuar només per la banda que serà la sola del peüc, tot fent un punt de cadeneta a les puntes abans de girar per tornar.
Quan ja hem teixit el tros que ha de cobrir tot el taló, fem una passada més però només fins la mitat per poder ajuntar-la amb l'altre mitat com es veu en les fotografies següents
 
Ara ja, només és qüestió d'anar fent punt baix, tot voltant el peüc per fer el teixit que cobrirà el turmell. Aquest el podeu fer de la mida que volgueu segons us agradi més llarg o curt.
Contentíssims s'han posat l'Henoch i el Pau amb els seus peücs, ara cal començar els dels grans que també els ha fet ganes d'estrenar-ne uns de nous i d'aprendre a fer ganxet.
 
 
Per cert, si els feu servir per anar per casa, us recomano que hi cosiu una sola de pell sintètica (va millor que la pell per cosir-la) perquè us durin més temps i, alhora, us aïllin més del fred del sòl.

M'agrada fer ganxet i mitja, sobretot, les tardes d'hivern al costat del foc mentre els meus fills juguen, pinten o llegeixen car m'encanta sentir-los parlar i riure entre ells, tot escoltant la música suau omplint l'ambient de dolces melodies. També m'agrada veure com el fil es va transformant en un objecte, útil per a nosaltres, a mesura que l'agulla, guiada per les nostres mans, va "jugant" amb la llana. De petita, quan veia a la iaia Cecília fer mitja o ganxet (que feia virgueries) em semblava que feia màgia perquè convertia els cabdells de llana en el que ella volia. 
La iaia ha estat la meva gran mestra de les coses que més m'estan servint en la vida per ser les més sàvies, vitals i necessàries. Són aquelles petites grans coses com el cuinar, cosir, fer ganxet, netejar,... que no s'aprenen en l'escola perquè no es consideren acadèmiques però que fa molta falta aprendre-les si volem arribar a ser persones lliures i independents. 
Gràcies Iaia per les teves sàvies ensenyances i per com me les vas transmetre, sempre, des de la calma, el joc l'alegria i l'estima per això m'agrada tant fer-les, procurant fer-les ben fetes com tu les feies i m'ensenyaves. T'estimo i t'estimaré per sempre més!  

Comentaris

Joel Artigas ha dit…
Quina entrada més bonica Lídia. Estic d'acord, les iaies tenen la capacitat de transmetre'ns coses essencials, el sentit de la vida, allò necessari per sobreviure, ...

M'ha agradat molt que ensenyessis a fer peücs, car, no hi ha dubte que ens serà útil de cara a les nits fredes d'hivern. Un peto!

Salutacions.
Anònim ha dit…
Oh quins peücs!! ja m'agradaria a mi saber fer ganxet, però no en tinc ni idea!!! a veure si m'hi poso un dia ;) gràcies per la inspiració!

una abraçada
Unknown ha dit…
Gràcies per la teva sensibilitat i pels teus comentaris sempre tan agradables de llegir! Petons i bon cap de setmana! Bé bon cada dia!
Unknown ha dit…
Benvinguda al nostre bloc, Nensdecolors! I si t'hi poses, n'aprendràs ràpid car és molt senzill i satisfactori perquè et permet crear coses útils i originals perquè les has fet tu! Petons i fins una altra!
Inma ha dit…
Yo aprendí a hacer media cuando era pequeña, pero lo recordé este verano... prácticamente lo tenía olvidado. Nunca aprendí ganchillo y mi abuela tenía unas manos especiales para hacerlo, siempre que hacéis una entrada de ganchillo me acuerdo de ella... ¡qué pena sentirme tan moderna cuando era una adolescente y mi abuela nos acompañaba!
Me ha encantado la entrada, llena de detalles para hacerlos, pero también de mucho sentimiento. Un besazo.
Unknown ha dit…
Un besazo para tí también Inma y me hace feliz que hayas disfrutado la entrada! A ver si te animas con el ganchillo, pues es muy fácil y más cuando lo has visto hacer pues observar es el primer paso para aprender, antes de practicar, a fin de adquirir y mejorar el aprendizaje. Y, como bien dices, lo que hemos aprendido o visto en la infancia y a lo largo de la vida, no se nos olvida aunque, a veces, pensemos que si! Unos patucos pequeños para Acher, se hacen en un plis! Prueba y verás! :)
antonia ha dit…
que cucos!!!!! empezaré unos a mi nieta y si me quedan + ó - bien me haré unos para mí

moltes gràcies i petons
Unknown ha dit…
Y seguro que te quedarán bien porque son muy fáciles de hacer, ya verás! Además, lo bueno que tiene el ganchillo, es que no cuesta nada deshacer si te has equivocado; con la media!!!! Equivocarse es un peligro cuando hay que deshacer!!!! :)
Ya me dirás cosas!
Tu nieta los va a disfrutar porque andar por casa, en invierno, con los patucos es una delicia! (Yo también tengo los mios, je, je!!!!)

Gràcies a tu també per visitar-nos i benvinguda al nostre bloc! Petons sincers!

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!