Exercici Físic, molt important!



L’exercici físic és una de les necessitats corporals bàsiques per gaudir de bona salut, mental i física. Els infants tenen la necessitat innata de moure’s, córrer, jugar, enfilar-se, grimpar,..., tenen molta energia i moltes ganes de descobrir. A més, tenen més flexibilitat i més coordinació de moviments car no tenen tants prejudicis com els adults i s’expressen amb més llibertat. Una llibertat que no s’hauria de limitar ni reprimir, ans al contrari, s’ha de potenciar per tal que l’infant es desenvolupi amb seguretat, tot descobrint-se i coneixent-se a si mateix, a mesura que va superant les seves limitacions.

Protegir-los no és prohibir car això els genera inseguretat i por o bé, si són més agosarats, temeritat i engany (perquè se n’amaguen davant de qui els hi prohibeix). Protegir-los és estar al seu costat donant-los ànims i seguretat, tot valorant els seus esforços i progressos. És observar-los, escoltar-los i pautar-los en allò que sabem que els ha de beneficiar. Protegir-los és estar presents i pendents d’ells atenent a que cada situació és una situació d’aprenentatge per a ells i per a nosaltres, un feedback de descobriments i coneixements que només es dóna quan hi ha comunicació i confiança entre infant i adult. Comunicació i confiança que parteixen del respecte a la llibertat individual perquè es respecten i s’ensenya a respectar les emocions i els sentiments de forma mútua.
Una estona al parc, es converteix en una sessió d’educació física si tenim una actitud protectora didacta, no dictadora i aprofitem els elements que hi ha perquè els nens facin exercici i gimnàstica, però conscients del que fan perquè nosaltres som allà pendents dels seus aprenentatges, dels seus progressos i del seu benestar, present i futur.

 L’expressió corporal no és ensenyar a expressar-se, sinó conèixer el propi cos  en relació al cos dels i de les altres tot descobrint noves possibilitats per a comunicar les emocions.
Spei Macià

La vida humana es menos humana si se dejan morir posibilidades de comunicación, emergentes en la infancia. Desde la experiencia estética podemos situarnos en el filo de la navaja que supone la conciencia de la dialéctica entre la razón y la emoción, entre la tristeza y el placer, entre lo individual y lo social.
Se produce entre lo individual y lo social una compleja relación de complementariedad. Complejidad que puede asumir la infancia desde la comunicación artística.
Isabel Cabanellas
M. Clara Eslava





















I per acabar la sessió d’educació física i abans d’anar a dinar, una corredissa i en tornar una passejada pel bosquet, que per ells és un espai de descoberta i una font d’inspiració perquè ens permet estar en contacte directe amb la natura.



BENEFICIS QUE ENS APORTA L’EXERCICI FÍSIC EN:
El sistema nerviós: Millora la coordinació i els reflexos i, en conseqüència, disminueix l’estrés.
El cor: Augmenta la pulsació de la sang i, per tant, la circulació coronaria és més fluida.
Els pulmons: S’augmenta la capacitat pulmonar i la circulació i, en conseqüència, l’eficàcia pulmonar perquè els pulmons tenen més capacitat d’oxigenació..
Els músculs: Augmenten en grandària, força i resistència. Adquireixen més soltura i flexibilitat.
Els ossos i lligaments: S’enforteixen i els teixits articulatoris es reforcen.
El metabolisme: Ajuda a disminuir els greixos corporals i a cremar el sucre de la sang.
Humor: Millora considerablement car cuidar-se, aprendre i superar-se genera satisfacció i benestar intern i, alhora, extern. S’experimenta sentiment de plaure i alegria.

Comentaris

paumon ha dit…
S'agraeixen moltíssim les teves paraules. Ajuden a destapar una part del cervell que hem tapat per perjudicis socials.
Merci!!
Unknown ha dit…
Gràcies també a vosaltres per compartir-les i benvinguts a "casa"!

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!