Fauna i cuina mediterrània a casa: La tortuga Teresina i una Tagine per dinar!











Avui, dimarts, us presentarem a la Teresina, la tortuga mediterrània que viu amb nosaltres des de fa uns quinze anys, més o menys. Ens la van regalar quan el Daniel i el Saül eren petits per mor d’un conte molt bonic i petit d’una tortuga que es deia Teresina, vet aquí doncs el perquè de que a casa l’anomenem així: pel Daniel i el Saül aquella tortuga que els van portar els tiets era la Teresina!!!! A més, era molt petita, com la protagonista del conte, perquè feia pocs mesos que havia nascut a casa dels tiets, que és on viuen els pares de la Teresina.
Ella viu al jardí de ca nostra d'ençà que la van portar i quan ens sent pel pati, apareix d’entre les plantes i ve cap a nosaltres perquè li donem enciam, tomàquet, pera, poma,... car li agraden molt les verdures fresques i els fruits sucosos. És molt curiós observar com menja perquè les tortugues obren molt la boca i tallen el menjar deixant una forma triangular perfecte, amb l’enciam es veu molt clar.
Aquest matí el Pau estava jugant al pati i la Teresina se li ha apropat. Quan el Pau se n’ha adonat, s’ha posat molt content de veure-la (hi ha dies que no sabem on deu ser perquè no la veiem) i ràpidament ha volgut portar-li menjar. Tot sigui dit, i així comprendreu més l’alegria del Pau en veure-la, que les tortugues de terra hivernen i només surten durant la primavera i l’estiu, la Teresina sempre s’acomiada de nosaltres en començar la tardor i quan comença la caloreta de principis de primavera, anem mirant el jardí perquè ja tenim ganes de tornar a veure-la. El dia que treu el nas, després de la seva llarga letargia, sempre és una festa!!!!
–Fem-li fotos i les posem al bloc!!!!- ha dit el Pau i jo contenta de veure’l tan entusiasmat he anat a cercar la càmera. Val a dir i aprofito per dir-ho, que d’ençà que tenim el bloc, estan molt més motivats i il·lusionats en tot el que fan, que no es pot reflectir en el bloc!!!!, encara que ells ho posarien tot perquè els agrada molt veure, posteriorment, les fotografies i els muntatges tan xulis que es poden fer amb les diferents aplicacions (slide, box, issuu,..), els vídeos que trobem i que els encanta visualitzar, els jocs, les cançons,... Afegeixo també que petites coses de la nostra vida quotidiana es converteixen en projectes quan decidim penjar-les al bloc car per preparar l’entrada fem tot un treball d’investigació i recerca d’informació i material que, posteriorment i òbviament des del bloc, utilitzem per aprofundir en els aprenentatges que parteixen dels seus interessos. El bloc, per ells, és l’espai de casa on hi tenim guardades i endreçades moltes coses, xulis i importants per nosaltres i de la nostra vida diària.
Estimant la vida i la llibertat és doncs, el nostre diari, arxiu personal i informàtic i, també, el nostre expositor. Als infants els motiva molt poder mostrar el que fan i, sobretot, que se’ls valori car aquell resultat és producte del seu esforç. Recordo com es motivaven els alumnes quan fèiem un mural o una exposició! Quines ganes hi posaven i, sobretot, ganes de fer-ho bé perquè era per compartir amb els demés i havia de ser clar i entenedor. Fent educació a casa, el bloc és un recurs expositiu, gairebé, imprescindible car els altres recursos necessiten de públic directe i les llars, tot i que també són escoles perquè els infants aprenen a tot arreu, no són una comunitat educativa plena d’alumnes i mestres amb qui poder compartir els resultats de les seves feines i/o activitats.
Serveixi doncs avui el nostre bloc per exposar i compartir els nostres aprenentatges amb la Teresina i molta de la informació que hem trobat i que ens ha fet aprendre moltes coses de les testudo hermanni o tortugues mediterrànies o tortugues de terra com la Teresina. Tortugues que cal cuidar molt i prendre’n cura perquè, actualment, es troben en perill d’extinció i són massa boniques i, sobretot, necessàries com tots els éssers vius, per arriscar-nos a que la nostra Mare Terra les perdés per sempre més!!!!

Mireu que bufona és quan menja,






I un cop ha acabat, gira cua i, tot xino-xano, se’n va a passejar pel seu jardí on també hi troba molt menjar car també s’alimenta d’algunes de les plantes que hi neixen.












I ara que la Teresina se n’ha anat i ja no la podem veure, us deixem uns enllaços per si voleu saber més coses sobre les tortugues mediterrànies:


Tortuga mediterrània. Medi Ambient. Generalitat de Catalunya

Imatges sobre Tortuga mediterrània



I heus ací també un parell de vídeos: el primer és molt didàctic, explicatiu i instructiu i el segon és musicat, sense explicacions perquè “les imatges valen més que mil paraules” que diuen, i ens mostra el naixement de dues tortuguetes en una casa on també en tenen pel que es veu.



I tot cercant informació sobre les tortugues mediterrànies, ha arribat l’hora de fer el dinar. - Què podem fer? - Quelcom de la gastronomia mediterrània podria ser un bon àpat avui!
Dit i fet! Que millor que una tagine per menjar quelcom mediterrani i, alhora, forà car és un plat que ens arriba de les costes que el Mediterrani té per l’altra banda, mar enllà.
I com que ens agrada molt perquè és un plat molt gustós, sa i nutritiu, us en deixem la recepta per si no la coneixeu i us fa ganes de tastar-ne una!!!!


Comentaris

lorenzorc ha dit…
Ey!Ey!Ey!Sencillamente sorprendente, precioso y gustoso!!Gracias!
Unknown ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit…
¿A qué si? La Teresina está muy guapa, la información y los videos son muy completas/os para los peques y los no tan peques pues les encanta urgar en el bloc antes de acostarse. Y la Tagine, ya ves! Disfrutándola de lo lindo! Bon Profit! :)

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!