El bosc, la millor "aula"!

Són tantes les possibilitats que ens ofereixen els diferents boscos que anem caminant, tot descobrint i redescobrint el medi natural en un món, ple de mons, que no s'acaben mai! Integrar-nos en el bosc ens permet, des del nostre silenci, escoltar-lo i connectar-hi amb tots els sentits a flor de pell mentre anem experimentant diferents i agradables sensacions i, també, sentiments que després ens conviden a conversar sobre el que sentim i observem, així com també de les qüestions i interessos d'aprenentatge que se'n deriven. Els retorsats troncs dels pins, per exemple, ens fan parlar dels forts vents i de les condicions climatològiques de l'entorn, atenent també a la resta de vegetació; de la fortalesa de les seves arrels per mantenir els pins dempeus, malgrat les tempestes, i alimentats encara que s'hagin d'abraçar a les roques, doncs els pins sobreviuen en llocs a vegades increíbles, com parets de muntanya, i de condicions ambientals extremes; de les seves curioses fulles; dels diferents tipus que hi ha i de les diferències entre ells; dels fruits; dels animals que atrauen;.. No es tracta tant d'ensenyar i transmetre continguts, com es faria en una classe teòrica sobre medi natural dins d'un espai tancat, sinó de comunicar sensacions i sentiments que experimentem, in situ, i de compartir coneixements i aprenentatges, tot aprofitant l'ínterés de saber, conèixer i entendre que, per natura, té la mainada i que, en el bosc, tan ràpidament se'ls desperta i intensifica.

"Creo que es importante para el adulto comunicar sus sentimientos a un niño. Sólo si comunicamos nuestros pensamientos más profundos y nuestro sentir llegamos a inspirar en los demás el amor y el respeto por la tierra. Al compartir con ellos nuestras propias concepciones, estimulamos al niño para que se interne en sus propios sentimientos y percepciones. La confianza mútua y una hermosa amistad se desarrollan entre adulto y pequeño."
Joseph Bharat Cornell


Atendre als sentits i a les senscions i sentiments que se'ns desperten quan estem en contacte directe amb la natura ens fa estar més receptius i perceptius a tota la vida que ens envolta, tot potenciant les capacitats innates i pròpies que tenim (sensorials, sensitives, emocionals, físiques, mentals, intuïtives,...) i el desenvolupament positiu de les mateixes mentre gaudim d'agradables moments de benestar i harmoniosa pau que ens aporten salut i ens permeten valorar més la importància de la cura i preservació dels boscos i el medi ambient. L'ecologia i la seva importància s'integra amb les experiències directes i amb actituds i maneres de viure ecològiques i responsables amb la vida i la salut, no és quelcom que es pugui aprendre, assimilar ni entendre en classes teòriques on els conceptes s'aprenen per temes amb la finalitat d'aprovar exàmens i les actituds no es tenen ni s'integren perquè no hi ha espai ni temps per dur-les a terme.


La descoberta a partir de la investigació com a joc, no sols els entusiasma sinó que també els motiva a realitzar altres activitats lúdiques algunes de caire lliure i d'altres proposades, encara que improvitzades a partir del que anem observant al nostre voltant. Si veiem una papallona, per exemple, juguem a trobar i identificar altres petits voladors i insectes, tot atenent a les seves característiques; si escoltem un cant melodiós d'ocell, parem atenció a ulls tancats, per distingir diferents cants d'ocells i la possible comunicació entre ells; ens camuflem per jugar a fet-i-amagar, tot experimentant diferents i curioses sensacions que després compartim amb il·lusió i rialles; juguem a trobar colors i descobrim belles i coquetes floretes, a vegades, molt petites i mig amagades en l'herba i/o la resta de vegetació;..., tot l'aprenentatge esdevé un joc quan caminem pel bosc! 

 











Quan juguem a cercar colors, aprofitem per treballar la fotografia i, a vegades també, el dibuix. Altres temes que també tractem sovint en observar les flors i la diversitat de vegetació és el de les seves propietats i característiques, sobretot quan en trobem de medicinals! el dels canvis estacionals i el de les característiques dels diferents terrenys i zones, principalment.












  













Cada vegada que anem a la gran "aula" del bosc, en tornem molt satisfets, contents, alegres, carregats de bones vibracions i energia,..., i, sobretot, amb moltes ganes de tornar-hi perquè sempre ens queda quelcom pendent per descobrir, aprendre, experimentar i fer.. ;)

  



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!