Castells: El castell de Tossa de Mar!


  

Donat que nosaltres aprofitem les sortides per a treballar CMN i CMS sobretot, l'altre dia que volíem anar a respirar i nedar mar, vaig pensar que Tossa els agradaria força doncs per una banda, els petits adolescents de casa encara no havien estat en aquest bonic poble de la comarca de La Selva (Girona) i, per l'altra, és un lloc molt adequat per aprendre qüestions de coneixement del medi social, cultural i històric perquè podríem veure i conèixer el que encara queda d'un altre dels castells que podem trobar en el nostre entorn i que datan de l'Edat Mitjana.


El castell de Tossa de Mar és un petit recinte medieval ideal per a fer entendre els infants/adolescents la funció que tenien les muralles per a la defença dels habitants de les cases del seu interior, a canvi dels seus serveis, i per la defensa del propis castells durant l'època medieval; és a dir, per a fer entendre en que consistien els actes d'"homenatge" i de "vassallatge" mitjançant els quals la gent del poble es posava al servei del noble del castell, tot convertint-se en el seus vassalls. I, a partir d'aquí i de les preguntes i converses que se'n deriven, tot el que va sortint i ens fa aprendre, entendre i comprendre més la societat en la que vivim i d'on vénen moltes coses... i moltes de les injustícies socials que encara duren en molts àmbits immediats i en altres llocs del món.
És un castell que destaca dalt del turó, per damunt de la badia, sobretot per la seva muralla i les seves set torres, tres d'elles més altes i amb nom, que envolta la Vila Vella; un indret encisador amb carrerons de còdols, plens de plantes i flors i amb espais amb bones vistes per relaxar-se i respirar a gust, tot contemplant la "blava! i bella mar Mediterrània! 






El recinte es coneix que data del segle XII, però els merlets i els acabaments de les tres torres grans es van fer posteriorment, segle XIV.
Torre d'en Joanàs, que es troba damunt les roques en l'extrem oriental de la muralla, tot "guaitant" la badia.
Torre de les Hores o del Rellotge que s'alça en el mig, en l'entrada del pati d'armes i que se la coneix amb aquest nom perquè era el lloc on hi havia l'únic rellotge públic.
Torre Codolar o de l'Homenatge situada a ponent, per damunt de la platja d'es Codolar.









En la part més alta és on s'hi trobava el castell però ja no en queda pràcticament res i el seu lloc, actualment i de fa molt temps, l'ocupa el far!




Dins del recinte, també s'hi troben les restes de l'església de St, Vicenç d'estil gòtic tardà, que els va servir per observar-ne l'absis i les parets que en queden, així com també la superfície que ocupava, per a poder entendre millor perquè les pedres i restes històriques ens "parlen" d'altres èpoques i ens permeten datar, a través dels estudis, de quin segle són i com vivia i s'organitzava la gent que formava la societat de l'època en qüestió.







El castell de Tossa es va declarar Monument Històric i Artístic Nacional l'any 1931.


Un dia molt ben aprofitat a la platja pel matí, amb "nedada fins la propera boia..." inclosa, i per la tarda-vespre amb el gaudi d'una bona i saludable passejada d'aprenentatge històric i cultural, del nostre entorn geogràfic i social.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!