El Quefir de llet!


Nomenem quefir de llet al producte làctic, semblant al iogurt, que obtenim en fer fermentar la llet per l'acció dels grans de quefir. 

Els grans de quefir són microorganismes formats per distints llevats, bacils, lípids i proteïnes agrupades en una matriu nomenada kefiran. D'aspecte  recorden a la coliflor però la seva textura és gelatinosa i tova; viuen en la llet crua, tot reproduint-se per això, normalment, les persones que tenim quefir en podem donar a qui ens en demana. Aquests nòduls fermenten els hidrats de carboni (lactosa) tornant-los directament assimilables per l'organisme, per això és molt recomanable quan es pateixen trastorns o malalties de l'aparell digestiu, com ara les úlceres d'estómac, digestions pesades, estrenyiment, ..., doncs la seva acció depurativa en el tub digestiu i en la resta de l'organisme n'afavoreix la cura i la salut. El quefir fermenta la llet principalment pels bacteris i llevats, a diferència del iogurt que només fermenta amb bacteris.
Els nòduls de quefir doncs, són un ser viu que necessita una certa atenció però a canvi, i en agraïment, ens aporta cura i salut.
La cura i l'elaboració del quefir és molt senzilla i no requereix gaire estona. Només cal posar els nòduls en un pot de vidre que es pugui tapar, ben net i sec, on s'hi afegirà la llet perquè la fermenti. Si volem obtenir un quefir de gran valor curatiu i regenerador, cal elaborar-lo amb llet pura de vaca sense bullir doncs les llets processades industrialment limiten les propietats i característiques del quefir que produeixen, encara que també sigui saludable i nutritiu. És important tenir en compte que també es pot fer amb llet de soja, encara que no us puc dir com queda perquè sempre l'he fet amb llet de vaca.
Després de posar els grans de quefir i la llet, tapem bé el pot i el guardem en un armari de la cuina, car li agrada estar a les fosques, deixant-lo reposar un mínim de 24h; si es deixa més temps es va tornant més espès i més agre per això convé elaborar-lo diàriament. De tota manera, si pel que sigui no s'ha pogut renovar en dos o tres dies, es cola el quefir i es llença doncs, a part de que el seu sabor torna molt àcid i fort, pot produir estrenyiment per comptes de prevenir-lo. Aleshores, es netegen els nòduls que queden damunt del colador sota l'aixeta i es posen en un pot net i sec amb llet nova a fi de tornar a tenir un nou quefir, bo i saludable, en 24h. Val a dir que el quefir un cop colat, es pot conservar en el frigorífic fins tres dies i el seu gust quan està fresquet millora força.  
Quan l'elaborem diàriament, només cal colar-lo i tornar els nòduls al pot, sense netejar-lo ni netejar-los, per tornar-hi a posar llet nova i fresca. La neteja dels nòduls i el pot només s'ha de fer una vegada a la setmana doncs el quefir necessita la llet per viure i reproduir-se adequadament.




Ja tenim doncs per una banda el nou quefir per fermentar, a punt de reposar a les fosques, i per l'altra banda un bon got d'una beguda làctia que ens aporta molts beneficis i que es pot consumir sol, amb cereals o musli, en amanides, en macedònies o de la manera que més ens vingui de gust, sempre i quan no l'escalfem, aquest detall és molt important tenir-lo en compte! No s'ha d'escalfar, sobretot! No sé exactament per què però sé que no s'ha de fer.
El quefir és ric en aminoàcids, proteïnes de fàcil digestió, vitamines (A, B2, B12, D i K) i minerals, principalment calci, fòsfor i magnesi. És un aliment que s'usa des de l'antiguitat pels habitants del Caucas. Són pobles que viuen amb poques malalties i una esperança de vida força llarga, molts habitants superen els 100 anys, i moltes malalties tan freqüents en la societat occidentalitzada com el càncer, les úlceres d'estómac, gastritis, càncer de colon, al·lèrgies,..., es podria dir que les desconeixen. És més, fa milers d'anys que es consumeix i, a dia d'avui, es desconeixen intoxicacions o malalties esdevingudes per la ingesta del quefir de llet. Aporta molts beneficis a l'organisme i, per tant, a la salut, sobretot si s'acompanya d'una dieta sana i equilibrada i d'una vida activa, però tranquil·la, i esportiva.
Se li reconeixen moltes propietats i aplicacions per ajudar en la millora i cura de diferents malalties: de tipus cardiovasculars perquè el seu consum ajuda a netejar els vasos sanguinis i, en conseqüència, a regular la pressió sanguina; anèmies, doncs és de fàcil absorció i tolerància; ajuda a reduir el nivell de colesterol; s'ha utilitzat en el tractament de la tuberculosis, el càncer, la hipertròfia prostàtica, la hiperglucèmia, infeccions intestinals, malalties renals, gastritis, úlceres estomacals, colitis, asma, bronquitis entre d'altres doncs el quefir, a més de ser un excel·lent regulador de la flora i el trànsit intestinal, és també un potent antibiòtic natural, sense efectes secundaris. També està indicat el seu consum per ajudar a sanar malalties relacionades amb el sistemes nerviós, renal i hepàtic per la seva riquesa en vitamines del grup B. 
El seu consum habitual, afavoreix la concentració, la memòria, els reflexes i el bon funcionament, en general, del cervell i les seves funcions. Enforteix el sistema immunològic per les seves propietats antibiòtiques i antifúngiques, tot protegint el sistema respiratori i la pell. A més conté antioxidants que afavoreixen la reparació i protecció de les cèl·lules, tot millorant l'elasticitat i l'aspecte de la pell. 
El consum de quefir és doncs força important en el transcurs d'algunes malalties perquè ajuda a sanar-les però no podem dir que sigui miraculós ni la solució per combatre-les, ara bé, el que si que puc assegurar, per experiència pròpia, és que t'ho notes molt quan el prens a diari. Jo en vaig conèixer la seva existència, ara fa més de trenta anys, quan me'l va passar una companya de la universitat que ja feia temps que el consumia i he de dir que, en aquella època de fort desgast intel·lectual i físic per a mi (estudis universitaris, la feina d'auxiliar a l'escola, les classes particulars i molts dissabtes a la perruqueria per a poder-me'ls pagar, la feina de casa, la natació, les competicions de frontó-tennis i els entrenaments diaris, així com també tots els desplaçaments en bicicleta -Cerdanyola /Bellaterra /Sabadell/ Cerdanyola- cada dia i sempre amb el petard en el ..., realment, no sé com m'ho feia!!! Ha,ha!) prendre el quefir, sotmesa a tanta pressió i estrès, m'anava d'allò més bé i m'ho notava molt. Des d'aleshores, sempre que ha estat possible n'he tingut a casa perquè és un aliment i complement molt bo, saludable, nutritiu i preventiu.

   
Per acabar, comentaré alguna de les llegendes i curiositats històriques del quefir de llet que deixen a aquest aliment en molt bon lloc! ;)
Quefir en turc significa benedicció i es creu que l'origen del nom prové del mot kiev que vol dir sensació agradable.
Segons explica una llegenda sumèria, trobada en unes tauletes d'argila cuita a Mesopotàmia, Déu va lliurar un gra de quefir a Noè, perquè aquest li havia sol·licitat el do de l'eternitat, dient-li que no el tornaria immortal però si que li allargaria la vida. També conten que els musulmans el consideraven un manà d'Alà i el nomien grans del profeta Mahoma. I també es coneix que Marco Polo (1254-1324) mercader, navegant i viatger sobretot per les terres de l'orient asiàtic, va deixar constància dels beneficis del quefir en els seus relats.


Mmmm! Exquisit! ;)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!