Aspectes educatius i objectius didàctics del treball de l'hort
El treball de l'hort és un projecte interdisciplinari que ens permet treballar molts aspectes educatius pel que fa al treball d'actituds i valors però, sobretot, ens permet treballar amb més profunditat i de manera pràctica i vivencial els continguts que fan referència a l'educació per a la sostenibilitat. També es treballen i reforcen les competències bàsiques doncs per a treballar l'hort necessitem aprendre, comprendre i aplicar coneixements de diferents matèries com ara coneixement del medi, matemàtiques, llengua, arts plàstiques,... degut a les moltes feines que se'n deriven. A més, els permet aprendre aspectes i continguts de les diferents àrees des de l'observació directe, la manipulació i la pràctica a partir de la interacció amb els diferents elements del món físic i natural.
Aquesta activitat interdisciplinària és també un treball sensorial constant perquè ens estimula els sentits i ens fa aprendre i entendre la importància que aquests tenen per a què podem fer bé la feina per tal de fer créixer i prosperar la vida de l'hort a partir de la nostra cura i atenció.
Un altre aspecte molt important a tenir en compte és que ens fa aprendre a valorar més el que mengem i ens ajuda a entendre la importància de l'alimentació sana i equilibrada en la salut i el benestar de les persones. A més, amb l'hort fem salut en treballar-lo, car fem exercici i respirem aire pur, i fem salut en ingerir l'aliment natural i ecològic, ple de vitamines i altres nutrients, que ens ofereix a canvi de prendre'n cura.
Finalment, i essent conscient que em deixo moltes coses per dir, diré que el treball de l'hort fomenta l'autonomia, la descoberta, l'espontaneïtat, la sensibilitat, la iniciativa i presa de decisions i, en conseqüència, el desenvolupament del propi pensament i les idees intuïtives.
Un hort el configuren diferents elements que requereixen cura i atenció. L'element bàsic és la zona o zones de cultiu però també n'hi ha d'altres que convé tenir en compte doncs són força importants i recomanables per a la cura i atenció d'aquestes zones, a més de permetre'ns fer un treball més acurat i complert pel que a l'educació en valors i de sostenibilitat es refereix. Entre aquests elements podríem citar el compostador, el dipòsit per recollir l'aigua de la pluja, el planter, l'espai per les eines, els fruiters, jardí medicinal,..., i si es disposa d'espai el galliner i un estany també són elements que afavoreixen el seu entorn.
terra de compost casolà |
el compostador de casa |
OBJECTIUS DIDÀCTICS
- Aprendre a respectar, entendre i conèixer el valor de la feina del camp.
- Practicar el treball cooperatiu i col·lectiu.
- Reconèixer, conèixer les principals propietats i valorar diferents varietats vegetals de l'horta, inclosos fruiters i plantes medicinals i aromàtiques.
- Conèixer, valorar i entendre l'agricultura ecològica.
- Conèixer el cicle vital dels vegetals que tenim en l'hort, tot observant-ne els seus canvis mentre aprenem i entenem perquè es produeixen i quines conseqüències tenen aquests canvis.
- Aprendre a classificar les plantes segons les espècies per entendre-les i atendre-les millor segons les seves necessitats específiques.
- Aprendre a preparar els diferents planters.
- Aprendre a preparar la terra i entendre'n la importància que té en el desenvolupament i creixement de les plantes.
- Aprendre a preparar el compost casolà i entendre'n la importància tant pel que fa a la reducció i reutilització dels residus orgànics com pel que fa a l'enriquiment de la terra per a la, posterior, nutrició de les plantes.
- Entendre la importància del reg en el desenvolupament i creixement de les plantes, tot entenent que no s'ha de malbaratar l'aigua.
- Aprendre a valorar la pluja i gaudir del bé que fa en la terra així com també del bé vital que ens aporta a tots els éssers vius.
- Cercar informació i conèixer diferents remeis ecològics i naturals per prevenir i/o combatre les possibles malalties de les plantes i les plagues.
- Distingir i identificar els diferents habitants de l'hort segons siguin beneficiosos o nocius.
- Aprendre a seleccionar les plantes en funció de l'època i les característiques del terreny.
- Treballar continguts de les diferents àrees del currículum atenent a l'aplicació pràctica i vivencial d'aquests.
Gaudiu d'un bon diumenge!
![]() |
clicant en la imatge, trobareu més informació |
Comentaris
Gràcies per tot i a tots!