Els aliments i el seu valor nutritiu!

Roda dels aliments (Henoch i Pau. Octubre 2012)

Els aliments compleixen diferents funcions nutritives però no tots ens aporten el mateix uns són rics en vitamines i fibres,  altres en proteïnes i minerals, altres ens aporten energia, per això tots són necessaris i en la varietat, sense excessos, està l'equilibri perquè cal menjar de tot sense abusar de res. Per tant, és molt necessari educar el paladar dels menuts fent-los entendre la importància del valor nutritiu dels aliments i per què el nostre cos i organisme els necessiten per funcionar correctament i gaudir de salubritat.
L'alimentació és vital perquè l'organisme funcioni i perquè el cos tingui i mantingui la vida. L'alimentació, per tant, no és important en quant a complir els horaris dels àpats i satisfer el gust del paladar però si que és vital i necessària per a nodrir el nostre organisme amb els pròtids, lípids, carbohidrats, vitamines i aigua que necessita per viure i funcionar correctament.
El nostre organisme sap el que necessita i quan ho necessita perquè cada organisme té unes necessitats o unes altres en funció del viure, de l'activitat i de la constitució de cada persona, amb la qual cosa, és l'organisme de cadascú el que ha de marcar els horaris dels seus àpats, així com també el que necessita prendre, cada vegada, per abastir les seves necessitats bàsiques diàries, és a dir, la quantitat de calories, proteïnes, lípids, glúcids, vitamines, minerals i aigua que una persona ha d'ingerir per a assegurar el manteniment saludable i el bon funcionament del seu cos i organisme.


Educar el paladar dels infants perquè mengin de tot i sa no és una tasca fàcil i, encara menys, en un món on els aliments industrials, excessivament elaborats i poc nutritius, estan envaint, cada vegada més, els mercats. A casa doncs, a més d'explicar qüestions importants sobre l'alimentació (sobretot quan hi ha plats que els costen més de menjar com les verdures o les llegums, per exemple), hem fet la roda dels aliments per a tenir més present els nutrients que aquests ens aporten i per què són tan necessaris.
També hem fet aquest llibret que recull el que hem estat aprenent sobre aquest tema que considero tan necessari i imprescindible en l'educació pel benestar i la salut.   


Educar el paladar i conèixer el valor nutritiu dels aliments i la seva importància és un dels aprenentatges, vitals i necessaris, per a gaudir d'equilibri, salut i benestar però també és molt vital i necessari aprendre a cuinar els aliments per a poder-los ingerir. Aquest és un dels ensenyaments/aprenentatges que l'escola no pot abastar en el seu horari lectiu i que, a casa, si es va a l'escola no hi ha temps suficient per dur-lo a terme. La desescolarització del Daniel i el Saül, ja fa uns quants anys, va ser molt positiva en molts aspectes i un d'ells és aquest car tenen molta mà i molta creativitat en la cuina i, a més, ho fan d'allò més bé i d'allò més bo!
En aquest slide s'hi poden veure algunes de les seves delícies culinàries! Mmmm! ;)




Comentaris

Anònim ha dit…
Lídia! Gracias por esta entrada tan interesante! Es un tema delicado y apasionante para mí, aunque reconozco que he tratado de profundizar en él muchas veces y al final desisto...
Gracias por tu sabiduría :)

PD: Me enamora el cambio otoñal del blog!!
Unknown ha dit…
Pues no desistas, no desistas que es una de las grandes bases del bienestar: alimentarse para la salud! Je,je!
Me ha encantado volver a leerte por aquí! ;)
Al blog ya no le queda mucho para perder su aire otoñal, pues
el invierno se acerca...! Je,je!
Besos mil, guapísima y estoy contenta de que te haya gustado la entrada!
Anònim ha dit…
Thanks for all of your work on this web page. I am looking forward to reading more of your posts in the future.
Unknown ha dit…
You welcome! And thanks to you too for commenting! ;)

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!