Vida i salut: L'helioteràpia!

Segons un antic i savi proverbi, "on hi entra el sol, no hi entra el metge!!!!"


El sol ens proporciona l'energia, la llum i el calor, vitals i absolutament necessaris perquè hi hagi vida en el nostre planeta, és a dir, sense ell la mare terra no podria crear ni mantenir vida vegetal ni animal. Els raigs solars doncs, exerceixen una influència molt gran sobre les funcions del nostre organisme  i els altres organismes naturals. Omplen l'espai de llum, escalfen i acoloreixen la terra i ens vitalitzen i depuren l'organisme, tot enfortint-nos el sistema nerviós.
Dit a grans trets, la llum solar està composada de radiacions que en travessar un prisma es dispersen generant els 7 colors de l'arc en ciel, però formen la llum blanca quan estan junts. 

Les radiacions infraroges i les ultra-violeta no les podem veure perquè la vista no les pot captar però són molt importants.
Els raigs infrarojos són sobretot calòrics i malgrat no tinguin un gran poder de penetració en l'organisme, la seva acció sobre ell és antiinflamatòria i sedant. Els raigs ultra-violetes pel contrari, són absorbits per la pell i la seva acció sobre el nostre organisme és desinfectant i, també, és estimulant de la secreció gàstrica, de la formació de melanina per pigmentar la pell i de la producció de vitamina D.
Tot i que el sol és vital i absolutament necessari per viure, no  és convenient abusar-ne quan ens hi exposem car tots els abusos són nocius. Ara bé, pres amb moderació és molt beneficiós per la salut perquè els seus efectes en l'organisme són molt positius:
Enforteix el sistema nerviós i també els ossos perquè fa augmentar la producció de vitamina D a través de les cèl·lules de la pell, tot beneficiant el metabolisme ossi.
Fa augmentar la transpiració, pel seu efecte calòric, tot millorant la circulació sanguina en la pell amb la qual cosa, potencia i afavoreix l'expulsió de substàncies nocives a través del suor.
Estimula la producció de melanina, que és el pigment que fa enfosquir la pell quan ens hi exposem per posar-nos morenos encara que la seva funció en l'organisme és de tipus defensiva.
Afavoreix la producció de glòbuls vermells i glòbuls blancs, tot enriquint la sang i les seves defenses per prevenir infeccions.
Regula la secreció d'hormones i, per tant, beneficia el funcionament de les glàndules del nostre cos (suprarenals, ovaris, testicles, pàncrees, tim, tiroides, pituïtària, pineal) (Quan jo era adolescent, el ginecòleg em va recomanar que prengués el sol als pits per reduir els dolors menstruals).
Aquesta regulació hormonal ajuda a aprimar en casos d'obesitat i a engreixar a qui està massa prim.


Té una acció bactericida perquè destrueix els bacteris que arriben a la pell, evitant malalties i accelera la curació de les ferides perquè també té una acció antisèptica.
Ajuda a calmar el dolor de les articulacions quan estan inflamades i també millora les funcions digestives.
El sol és indispensable en el creixement i desenvolupament infantil però cal anar amb compte i prendre precaucions amb els nadons fins que tenen dos anys perquè són molt sensibles als raigs solars i es poden cremar. Convé doncs que no s'hi exposin estones llargues i que portin robeta lleugera i barret, sobretot quan els portem a la platja o al camp!


Es bo prendre banys de sol al llarg de tot l'any, aprofitant el sol del migdia, en les estacions fredes, i prenent-lo pel matí i/o la tarda en les estacions caloroses car la seva radiació és molt forta al migdia encara que el cel estigui nuvolat. Els llocs més adients pels banys de sol són la platja i la muntanya doncs són espais on la radiació ultra-violeta s'intensifica; en el mar perquè s'hi reflecteix com si d'un mirall es tractés i en la muntanya perquè l'energia solar es dispersa menys en les altures car els raigs no han de travessar les capes d'aire i pols que hi ha per damunt de les zones baixes. A ciutat, bona part de les radiacions del sol són absorbides per la pols i la contaminació per això la seva incidència sobre l'organisme és menor.
Podem prendre el sol en moviment, passejant o fent exercici, o bé en posició estàtica, asseguts o estirats. En aquest darrer cas, convé tapar-se el cap si s'hi està molta estona perquè dilata les venes i pot generar mal de cap. El nudisme és molt beneficiós perquè permet que els raigs solars arribin a tot el cos, afavorint el funcionament de tot el nostre organisme.
Perquè el sol ens sigui beneficiós al 100%  però, cal considerar algunes precaucions:
És molt important anar bevent aigua durant les exposicions al sol perquè, al potenciar la transpiració, ens deshidrata i també convé anar alternant els banys de sol amb els banys d'aigua freda per anar tonificant el cos i per netejar-li la suor.
Les exposicions directes al sol no han de ser abusives perquè sobrecarrega el sistema circulatori i envelleix la pell perquè els raigs ultra-violetes destrueixen el teixit elàstic, sobretot el facial.
En cas de febre, s'ha d'evitar perquè ens augmenta la temperatura corporal per mor de la seva acció calòrica.
Si es tenen varius cal protegir-les del sol perquè al dilatar-se les venes, s'intensifiquen i augmenten.
Si es pateixen dermatitis inflamatòries no és aconsellable l'helioteràpia.


Espero que la informació us serveixi, sobretot ara que s'acosta l'estiu, 
i que gaudiu de bons banys de sol terapèutic
doncs cos i ànima us ho agrairan!!!! 

Gràcies pare Sol per fer possible la Vida!

Comentaris

Daniel ha dit…
Molt interessant :D.
Una explicació molt ben redactada, ma agradat mooooltissim !!
un peto Mama :)
Unknown ha dit…
M'agrada que t'agradi! T'estim! ;)
lorenzorc ha dit…
M'agrada tota la informació que dones, serà per això, que de tant bo que és, es el nostra pare, com tu dius sempre.Les fotos son guapisssimes!!
gràcies per compartir-les...
Unknown ha dit…
O és que si no hi hagués sol, no hi hauria vida car tot seria foscor i gel! Quin horror no? ;)
A mi també m'agraden! En la que està el Pau sol, es veu la lluna si t'hi fixes bé!

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!