Jardí medicinal: La camamilla!

Fa uns dies, uns veïns ens van portar un pot ple de camamilla que acabaven de recollir del seu hort. Nosaltres n'havíem tingut però ara ja no en tenim i els ho vam agrair, a més, no ens ho esperàvem!
En tornarem a plantar perquè ens cal engrandir el jardí medicinal!!!!

 

La camamilla (Matricaria chamomilla) és una planta aromàtica de fulla perenne que es troba en tot el litoral mediterrani i acostuma a créixer en prats, vores de camins, camps no llaurats,..., però també és molt habitual veure-la en horts i jardins donat que el seu cultiu és fàcil i va molt bé tenir-la a casa, si es pot, perquè té moltes propietats medicinals, sobretot pels trastorns digestius.
No acostuma a créixer més de 30 cm. Al llarg de la tija hi té nombroses fulles dividides i a dalt de tot hi neix la flor. 
Les seves flors són com petits botons que recorden les margarides, amb l'interior groc, bombat i envoltat de lígules blanques. Aquesta és la part de la planta que es sol utilitzar, principalment per a preparar infusions. Les flors s'acostumen a collir en aquesta època i s'han de fer assecar en un lloc airejat i sec per a la seva posterior utilització.
La principal virtut de la camamilla és la seva acció antiinflamatòria que, sumada a les altres propietats medicinals que té, la fan molt recomanable per a tractar la gastritis i les úlceres d'estómac. 
És un bon sedant per a calmar el dolor i afavoreix la curació de les ferides. Ajuda a combatre l'asma i també va bé per relaxar-se abans de dormir, sobretot la mainada quan els costa adormir-se per alguna raó.


Les seves principals propietats i els seus usos més freqüents són:
Digestives: Està indicada per a tractar indigestions, nàusees, digestions pesades, còlics,..., doncs calma el dolor i estimula les secrecions digestives.
Antiespasmòdiques: Relaxa els músculs de l'intestí tot calmant els dolors produïts pels espasmes estomacals. També calma el dolor menstrual.
Estimulants: Té propietats aperitives que estimulen la gana en casos de desgana.
Carminatives: Afavoreix l'expulsió de gasos intestinals.
Vermífugues: Ajuda a combatre i expulsar paràsits intestinals.
Hepàtiques: Està indicada per a tractar els còlics biliars i els trastorns d'obstrucció hepàtica.

També s'usa per a netejar i calmar els ulls quan estan irritats, tot aplicant-hi unes gases amarades d'infusió tèbia. 
Esbaldir els cabells rossos amb infusió de camamilla és una bona opció si es volen aclarir i fer brillar més.
Normalment es pren en infusió fent coure els botons florals en aigua però també es poden preparar tisanes més adients per a tractar gasos, indigestions i espasmes estomacals. La tisana es prepara combinant 1g de camamilla, 1g de fonoll, 1g d'anís verd i 1g d'alcaravia per tassa d'aigua.
Finalment, dir que es sabut que les infusions d'aquesta planta ja es prenien en el segle I aC per a combatre les malalties del sistema digestiu i era una planta molt apreciada per les seves propietats depuratives i sedants!

La Manzanilla. Anònim del segle XV
  

Comentaris

Daniel ha dit…
Uoo es Carminativa... jo se d'algu que li aniria moooolt rebé prendre-ho jajajaja -..-
Gracies per la informació mama, doncs tenir-la ja tota en una entrada es mes ràpid i còmode, que no pas buscar-la entre piles de llibres, encara que es la manera mes eficaç d'aprendre.
Per això en saps tant. :DD
Un petoooo!!! molt fort.
Marisol ha dit…
Ben segur que nosaltres també plantarem ara saben tot el seu valor medicinal! gràcies Lídia!!!
Unknown ha dit…
Com diu el meu fill, m'agrada ampliar els coneixements vivencials (sobretot els que em transmetien les meves àvies i l'avi), tot remenant els llibres i les enciclopèdies! M'encanten els llibres, tocar-los, olorar-los, llegir-los,... i encara que internet sigui més ràpid i còmode, és un plaer al que no sé ni vull renunciar! ;)
Jo sabia que és molt curativa però tampoc sabia que tingués tantes propietats! Un fort petó, Marisol!

Un petó ben gran per tu també Daniel! I m'agrada que et llegeixis i valores aquest tipus d'informació, encara que hi ha coses que ja les sabies, eh? ;)
lorenzorc ha dit…
Mirat així si que es bona!! tot i que de vegades fem d'una planta un ús inadequat.gracias por la información i por el saber que buscas por todos los medios.
Unknown ha dit…
La natura és màgica però quan es porta als laboratoris per fer-ne pastilles i d'altres drogues químiques, malament rai!!!!
Besos sanos!

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!