Experimentem amb un ou!

La ciència ens permet, entre altres, conèixer la matèria i els seus components a partir de l'experimentació i observació de les diferents reaccions d'aquests components. 
Fer experiments és quelcom que fascina la mainada i els apropa a la química perquè els permet observar, per ells mateixos i en directe, les substàncies i els canvis que es produeixen en elles. Aquests canvis s'anomenen canvis químics. Entenem per substància qualsevol cosa que tingui pes i ocupi lloc. Tots els elements de l'univers estan fets de substàncies i en la natura la majoria de substàncies es troben mesclades amb d'altres substàncies. 
Cuinar amb els petits és una bona manera d'experimentar amb la ciència perquè puguin entendre i observar les diferents reaccions químiques que es produeixen doncs quan cuinem, fem mescles que provoquen reaccions i canvis en els aliments (substàncies). L'acció de la calor, a més, destrueix els bacteris i fa que els canvis siguin encara més notoris (textura, color,...)
Quan cuinem doncs, fem experiments científics que es poden menjar però, a la cuina (laboratori de la llar), també s'hi poden fer altres proves científiques per a investigar i comprendre el per què de molts fenomens, tot experimentant amb substàncies alimentàries.
Aquests dies hem estat experimentant amb un ou per observar-ne la descalcificació de la seva closca i l'osmosi.
Hem necessitat:
  • un ou
  • vinagre
  • aigua destil·lada
  • aigua
  • sucre
  • recipients
El primer que vam fer va ser submergir l'ou en el vinagre per observar com s'eliminava la closca calcària (descalcificació) per l'acció de l'àcid en el calci, deixant l'ou durant 24h mínim en el vinagre.


Quan vam treure l'ou, els va sorprendre molt el que havia passat i els va semblar molt divertit perquè l'ou semblava més una piloteta de goma que no pas un ou!



Després de tocar-lo, observar-lo i fer-lo botar, el vam comparar amb un ou normal per observar-ne els  altres canvis que s'havien produït a part de la pèrdua de la closca calcària i vam poder veure que la grandària gairebé no havia variat però la forma si, doncs s'havia arrodonit tot perdent la seva forma ovalada inicial.


Seguidament el vam submergir en aigua destil·lada, canviant-la cada 12h, per observar com s'inflava (augmentava la massa) a mesura que absorbia l'aigua (osmosi)


En dos dies, l'augment de la massa era força considerable i absolutament sorprenent per ells!

 
 
 

Passats 4 dies, el vam comparar amb un ou normal i vam poder observar que, aquesta vegada, la grandària si que havia canviat força i feia sensació quan l'agafavem perquè semblava que s'havia de rebentar d'inflat que estava! També van comentar el canvi de color doncs quan el vam treure del vinagre era més blanquinós.


Seguidament, vam preparar una solució concentrada de sucre (1/2 vas d'aigua i 5 cullerades de sucre) per a tornar-hi a submergir l'ou i poder veure què passava, passades un mínim de 12h
Els vaig explicar que una solució és una mescla homogènia de substàncies, és a dir, una mescla que un cop remenada, conté la mateixa quantitat -en aquest cas- de sucre tant si n'agafem una cullerada de la superfície, com si l'agafem del fons del vas.
Vam poder observar com l'ou hi surava quan el vam introduir a dins!


L'endemà, és a dir, avui, hem pogut observar que l'ou ja no surava i quan l'hem tret de la solució de sucre, hem pogut veure que s'havia tornat a empetitir, tornant a la seva mesura inicial. S'han quedat molt sorpresos i els he explicat que el canvi era degut a que l'ou havia perdut l'aigua que havia absorbit quan estava en el vas d'aigua destil·lada. Aleshores han comprovat que malgrat el color de les aigües era el mateix, els seus components eren diferents, entenent així més, el concepte de solució car són nomenclatures complicades per ells.


Ha estat un experiment que els ha agradat molt i l'experiència ha estat molt satisfactòria en tots els sentits doncs hi han posat moltes ganes, s'han sorprès força, s'ho han passat molt bé, han aprés moltes coses que no sabien i s'han quedat amb ganes de fer més experiments perquè l'observació directa i la manipulació els motiva moltíssim perquè entenen el què fan i el per què ho fan!

Comentaris

lorenzorc ha dit…
Ole! Quina entrada més xula que ha quedat, quina bona experimentació que han après l'Henoch, el Pau, el Daniel i Saül. Jo també aprenc ja que les teves entrades estan molt currades i ben fetes. gràcies mil per compartir-les.
petons per tots!!
Unknown ha dit…
La veritat és que tots aprenem quelcom nou i ens ho passem molt bé quan fem experiments per aprendre i sorprendre'ns! Je, je!
Anònim ha dit…
Qué impresionante, Lídia! Parece mentira que sea el mismo huevo el que se someta a tantas pruebas, con lo frágiles que parecen!
Esta entrada me la guardo para cundo la Cereza crezca!
Gracias por enseñarme tantas cosas! Grandes abrazos!
Unknown ha dit…
Vaya! Y lo más curioso es tocarlo, da impresión, sobretodo cuando ha absorbido el agua!
Hacer experimentos con los hijos es muy divertido y agradecido, ya verás como disfrutarás con Cereza recuperando actividades que hacías en tu niñez! Es maravilloso sentir tu niña cuando juegas con ellos! ;)
Besos mil, preciosa!
Ana ha dit…
Quin experiment més sorprenent! Al menys per a mi, que no entenc res de ciències :) S'ha de fer en aquest ordre? Suposo que si fiquem un ou "normal" en aigua destil·lada no l'absorbeix, ja que no ha perdut la closca, que, ara que penso, deu ser condició imprescindible perquè passi tot el que ve després...
Unknown ha dit…
Si, així és Ana, primer ha de perdre la closca calcària, que també és un procés molt curiós d'observar i serveix perquè la mainada entengui la forta acció de l'àcid sobre el calci que d'entrada sembla més "fort"! ;)
Els experiments casolans, són molt curiosos i faciliten molt la comprensió de les diferents reaccions químiques i/o físiques! Si ho proveu de fer us agradarà perquè podreu observar el que en l'explicació i les fotos cal imaginar (el botar de l'ou, per ex., o la sensació en el tacte al pressionar-lo!), a més, és un experiment que no embruta ni és perillós! ;)
Petons sincers!

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!