Pinzellades sobre els chakras: Introducció (2)

En l'anterior entrada introductòria sobre els chakras, us comentava que la localització dels mateixos coincidia, més o menys, amb les glàndules del sistema endocrí però no us vaig parlar de la relació entre aquestes i els centres d'energia que s'hi corresponen donat que la seva importància requeria una entrada sencera, la que comparteixo avui. ;)


El sistema endocrí s'encarrega de diferents funcions metabòliques de l'organisme, per això, és un dels principals mecanismes de control físic del cos. El composen un conjunt d'òrgans i glàndules que s'encarreguen de produir, emmagatzemar i secretar substàncies químiques naturals nomenades hormones que són els missatges químics que viatgen a través de la sang amb l'objectiu d'estimular o inhibir alguns processos físics. El sistema endocrí està funcionalment interconnectat al sistema nerviós que és el que s'encarrega de controlar les activitats del cos, des de les seves funcions vitals i bàsiques fins als pensaments més complexos, amb la qual cosa, qualsevol alteració en l'un provoca disfuncions en l'altre de la mateixa manera que el desequilibri en un chakra afecta els altres. Aquests dos sistemes del cos ajuden a mantenir els paràmetres necessaris per a gaudir de bona salut, física, emocional i mental.
La relació entre els chakras i les glàndules del sistema endocrí no és irrellevant i convé tenir-la en compte per a mantenir l'equilibri interior necessari per el correcte funcionament del nostre cos a nivell físic, mental i emocional-espiritual.


1r.- Chakra de l'arrel, Muladhara
Connexió glandular: Suprarenals
Les suprarenals, són unes glàndules de forma triangular que es troben sobre els ronyons i que secreten diferents hormones que regulen el metabolisme corporal dels greixos, proteïnes i carbohidrats, tot controlant l'equilibri de l'aigua i la sal en els líquids del cos. Aquestes glàndules també s'encarreguen de produir l'adrenalina que és l'hormona que ajuda a l'organisme a donar resposta del cos per a afrontar situacions de perill, estrès, por,... bé sigui fugint d'elles o lluitant per superar-les. La vinculació entre aquestes glàndules i el chakra de l'arrel és la supervivència atenent a les necessitats físiques de la mateixa.
2n.- Chakra del sacre, Svadhisthana
Connexió glandular: Ovaris/Testicles
Els ovaris i els testicles produeixen hormones, els estrogens encarregats del desenvolupament i manteniment dels caràcters sexuals secundaris femenins i la testosterona que s'encarrega dels caràcters sexuals secundaris masculins, que determinen entre d'altres, la profunditat de la veu o el creixement del pèl moixí per exemple. Els ovaris i els testicles també controlen el desenvolupament sexual individual i la seva maduresa, així com la producció d'òvuls i d'espermatozous. La nostra pròpia sexualitat i les qüestions emocionals que se'n deriven, provocant-nos equilibri o desequilibri personal, estan vinculades al chakra del sacre.
3r.- Chakra del plexe solar, Manipura
Connexió glandular: Pàncrees
El pàncrees és una glàndula situada darrera de l'estómac que produeix suc pancreàtic, ric en ions i enzims que pot digerir proteïnes, hidrats de carboni i triglicèrids i també produeix hormones, com la insulina, que controlen la quantitat de glucosa continguda en la sang. Una de les disfuncions físiques d'aquest chakra és la diabetis, que és una malaltia provocada per l'excés de sucre en la sang degut a un dèficit en la producció d'insulina des del pàncrees. Les úlceres estomacals, també estan relacionades amb el desequilibri d'aquest chakra donat que el sistema digestiu hi està associat. També existeix una vinculació entre el plexe solar i l'adrenalina, per això sentim un "nus a l'estómac" quan tenim por o basardes. La qüestió principal d'aquest chakra és la força de voluntat per a desenvolupar les capacitats innates que tenim per a poder superar els neguits que ens limiten i frenen en la correcta evolució humana i personal.
4t.- Chakra del cor, Anahata
Connexió glandular: Tim
Aquesta glàndula es troba situada en el mediastí (tòrax), per sota del cor i produeix hormones que estimulen el creixement del cos, per això és més gran en els lactants que en els adults on la seva mida és ja molt reduïda. El tim també estimula la producció de limfòcits, els quals formen part del sistema defensiu dels glòbuls blancs de la sang perquè actuen sobre els organismes nocius i proporcionen immunitat, tot purificant i sanant el cos. Les parts del cos associades a aquest chakra són el cor, el pit els pulmons i la circulació de la sang i la seva qüestió principal és creure en l'amor sense condicions i en les relacions sanes i lliures d'interessos personals i/o socials.
5è.- Chakra de la gola, Vishuddha
Connexió glandular: Tiroides/Paratiroides
La tiroides és una glàndula situada en el coll, sota el cartílag tiroide de la laringe, que produeix la tiroxina, una hormona tiroïdal que controla la taxa metabòlica corporal o dit d'una altra manera, l'eficàcia del cos per a convertir els aliments en energia. Situada darrera de la tiroides es troba la glàndula paratiroides que produeix l'hormona paratiroïdal que controla i regula el nivell de calci en la sang. Aquestes glàndules afecten al creixement físic i al desenvolupament mental. El chakra de la gola està associat a la boca, la gola i l'oïda i està vinculat a totes les formes de comunicació i auto-expressió, amb la qual cosa es correspon amb la necessitat d'equilibri entre la racionalitat del cervell i l'expressió emocional del cor (sentiments interns i profunds, expressió personal).
6è.- Chakra del tercer ull, Ajna
Connexió glandular: Hipòfisi o Pituïtària
La pituïtària es troba situada en la base del crani, sota l'encèfal, i està controlada per les hormones produïdes per l'hipotàlem que actuen sobre la hipòfisi per a que alliberi d'altres hormones. La hipòfisi o pituïtària és una glàndula vital que afecta en el creixement, en el metabolisme i en la química del cos; també està associada l'oxitocina que és l'hormona que estimula les contraccions en el part i l'expulsió de la llet pels pits durant l'alletament. Aquest chakra està relacionat amb la percepció, la intuïció, el coneixement i la saviesa i la seva connexió glandular està relacionada amb el naixement i la maternitat. L'equilibri d'aquest chakra ens ajuda a mantenir la ment centrada en la nostra consciència i percepció interior, permetent-nos "veure" amb quelcom que no són els ulls perquè és quelcom més íntim, personal i intuïtiu.
7è.- Chakra de la corona, Sahasrara
Connexió glandular: Pineal
Aquesta glàndula, de mida molt petita, es troba en el cervell i produeix la melatonina que és una hormona que participa en una gran varietat de processos cel·lulars, neuroendocrins i neurofisiològics. La melatonina pot controlar els bioritmes, tot regulant el "rellotge corporal" intern. És una hormona que té propietats contra l'envelliment i afecta a les glàndules suprarenals, la pituïtària, la tiroides i les gònades; podríem dir, doncs, que la glàndula pineal és el centre de control del correcte funcionament del nostre ser físic, emocional i mental. Segons René Descartes era la seu de l'anima. El chakra de la corona està relacionat amb l'ampliació de la consciència i el seu equilibri es caracteritza per l'absència d'egoisme i una forta espiritualitat, conscient i desinteressada, que proporciona equilibri i pau interior.

Totes les imatges han estat trobades a Google

Comentaris

Inma ha dit…
Lidia, me ha parecido super interesante esta información sobre los chakras, muy clara para personas que como yo lo desconocemos, pero que siempre me ha llamado la atención y me gustaría descubrir. Muchas gracias!
Unknown ha dit…
De nada Inma! Para mi es un placer compartir estos conocimientos, sobretodo, con personas que lo sabeis valorar. Siempre he pensado que somos cuerpo, mente y algo más y en este "algo más" está la energía que nos mueve e identifica por ello hay que considerarla pues nos permite conocernos y saber más sobre nosotros mism@s y nuestras conductas, sentimientos, sensaciones,...
En la siguiente entrada hablaré del equilibrio de los chakras y su importancia y después tengo pensado dedicar una entrada a cada uno de ellos pues, hace años que este saber y esta conciencia me ayudan y benefician en salud y en mi vida, en general, pudiendo así atender, cuidar y educar con amor, positivismo, alegría y corrección a mis hijos, potenciando y respetando su propio equilibrio interior!
Besos mil y gracias a ti también por estar siempre ahí, valorando lo que hacemos! Guapa! (Luego, con la calma, me pasaré por tu blog que hace "entradas" que no he podido y las tengo acumuladas! ;)
Anònim ha dit…
Lídia, muchas gracias por toda esta información tan interesante. Creo que son entradas que voy a consultar cada cierto tiempo para no perder la información y tener presente lo que somos, la energía que nos mueve y movemos. Estoy deseando leer la siguiente entrega para animarme a tomar mayor conciencia de ello y tratar de manejar las emociones centrándome en "escuchar" cada uno de ellos y llenarme de su color.
Gracias, amiga, por compartir tanto. Millones de besos
Unknown ha dit…
Ante todo gracias a ti por animarme y motivarme tanto! Eres un Sol!!!!
El saber es apasionante e indagar para conocer la naturaleza humana en su profundidad es mágico pues nos hace libres dado que nos libera de los miedos, las represiones, las falsas creencias, los errores repetidos que nos obligan a aprender y repetir,... permitiéndonos crecer y madurar sin complejos, aceptándonos y amándonos por lo qué somos y por cómo somos desde nuestra individualidad e intimidad, desde el desarrollo de nuestras propias capacidades emocionales, físicas y mentales y desde nuestros sentimientos y pensamientos propios que son, en cierta manera, manifestaciones de nuestra energía.
Prepararé con mucho gusto la siguiente entrada de esta serie pues disfruto haciéndolas y me llena mucho saber que hay personas que las aprovechais y valorais! Un beso muy grande cargado de energía positiva!
Anònim ha dit…
HOLA LIDIA
Soy Malena, hace ya algunos meses, pasaste por la cafetería donde trabajo, en Pza.Catalunya, con tus preciosos hijos. Me encantó conocerlos y descubrir, tu manera de educarlos en casa, dándole la importancia q a mi manera de ver, tienen, la libertad, la personalidad de cada niño,sus tiempos y necesidades, y muchos temas indispensables sobre las emociones y naturaleza, que en la educación automatizada no tienen cabida. En fín q a los dos o tres días entré en el blog, para comentarte esto y ya no sé q más y me fue imposible, y lo intenté más veces, he leído muchas días lo que van haciendo y nunca pude entrar.Ahora quise comentar este artículo de los chakras, por cierto lo comparto ,y a ver si me lo permite. un beso enorme
Unknown ha dit…
Malena!!!!! Qué ilusión más grandeeee!!!! Siento mucho que no entraran tus comentarios en el blog pues me hubiera encantado continuar comunicando contigo dado que yo también me he acordado muchas veces de ti!!!! No tengo ni idea de por qué pasaba esto pero MÁS VALE TARDE QUE NUNCA y más aún SI LA DICHA ES BUENA!
Hoy ha sido un día muy lindo para nosotros y tus palabras lo han redondeado! Estoy muy contenta de poder continuar comunicando con vos y tus comentarios me han emocionado! Gracias Malena por ser y estar! Besos mil y de colores! Nos leemos y a ver si un día nos vemos!

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!