Qui no ha tastat la quinoa?

La quinoa o quinua reial (Chenopodium quinoa) és una llavor originària dels Andes que va ser conreada pels inques durant milers d'anys fins l'arribada dels conqueridors que en van substituir el seu cultiu pel de blat de moro i patates. Avui en dia però es torna a cultivar en diferents països pel seu alt valor nutritiu doncs és rica en minerals (calci, magnesi, ferro i fòsfor), vitamines (C, E, B1, B2 i niacina), hidrats de carboni i proteïnes que contenen tots els aminoàcids essencials. També és rica en fibra i té un baix contingut en gluten. Tot plegat fa que la quinoa sigui un aliment molt complert i de fàcil digestió.
Malgrat sembli un cereal, no ho és donat que la quinoa és una planta de la família de les quenopodiàcies, com la remolatxa o els espinacs i les bledes, i les fulles de la planta també es poden consumir com a verdura fresca.
Està considerada una planta medicinal per la seva elevada aportació en nutrients, que incideixen molt beneficiosament en el sistema immunològic. També ajuda a prevenir els refredats i les infeccions de les vies urinàries, entre d'altres.
A casa la consumim normalment, bullida directament en brou o bé torrada, prèviament, en una paella (sense oli) abans de bullir-la en aigua; cuinada d'aquesta darrera manera, té un gust semblant al de les nous i en les amanides hi queda molt bona!
Amanida de quinoa cruixent
Ingredients: 1 tassa de quinoa, 2 pastanagues ratllades,
7 raves, petis i tendres, tallats ben finets,
1 cogombre tallat en quadrats petits,
50g de blat de moro,
un grapadet de pipes de gira-sol torrades,
1 cullerada mitjana de sèsam i
una altra de llavors de badabadoc o rosella,
julivert trinxadet.
Preparació: Esbaldim la quinoa amb aigua freda i l'escorrem.
La torrem en una paella sense oli fins que els grans s'assequin.
Bullim la quinoa i el blat de moro amb una mica de sal,
durant 15' i a foc lent; l'escorrem i la deixem refredar.
Un cop freda, hi afegim els altres ingredients.
Amanit: 1 cullerada sopera d'oli d'oliva,
1 cullerada de vinagre de poma,
1 cullerada d'aigua i
1 culleradeta de mostassa
tot ben remenat i presentat
per separat per a que en tingueu un
Bon profit! 

Per acabar i acomiadar-me us deixo aquest, breu però interessant, reportatge sobre la quinoa que he trobat remenant per YouTube, tot desitjant-vos que gaudiu d'un bon cap de setmana que nosaltres també ho farem!!!! ;)



Comentaris

Inma ha dit…
He oído hablar mucho de ella pero no la he probado todavía... ¡algún día nos animaremos!Gracias por la receta. Un besico.
Marisol ha dit…
M'encanta la quinoa, probaré de fer aquesta recepte Lídia! Bon cap de setmana també per vosaltres!
Lidia gracias por la recomendación!! Nosotros la consumimos de muchas formas!! A mi niña le gusta especialmente en forma de cereal inflado. La quinoa apareció en nuestras vidas al sexto mes de vida de mi pequeña... buscando una alternativa vegetariana a la ingesta de hierro para complementar la LM... Un besote!!!
Unknown ha dit…
Pues no os arrepentireis, Inma, pues aparte de ser muy sabrosa y nutritiva, permite mucha creatividad en la cocina! Besos culinarios!

És que té un sabor molt especial, oi Marisol? Un petó ben fort!

Hi Derya! Que alegría leerte por aquí! A nosotros también nos gusta mucho a todos y me encanta que mis hijos la coman tan a gusto pues sé que les hace mucho bien en sus organismos! No la hemos probado en forma de "cereal" inflado pero intentaré encontarla y también la probaremos, gracias por decírmelo! Un beso muy grande, Derya!

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!