Aquest estiu tornarem a tenir maduixes!


Ja fa uns dies que vam plantar les noves maduixeres, l'Henoch i el Pau us ho han explicat en els seus blocs mentre feien, alhora, informàtica i llengua catalana. La veritat és que el bloc els motiva molt a redactar texts i a aprendre ortografia i gramàtica per les ganes que hi posen a fer-ho bé donat que altres persones ho llegiran. També els motiva molt explicar experiències viscudes doncs el text els ve, com aquell qui diu, sol al cap! L'aprenentatge informàtic també millora molt cada dia i, més encara, quan hi veuen una utilitat en el que fan.
Tornant a les maduixeres i les maduixes (fragaria vesca), val a dir que es tracta d'una planta silvestre que s'ha adaptat perfectament als jardins i a les grans superfícies de conreus d'agricultura de mercat. Les maduixes silvestres però, són més petites, aromàtiques i un xic més àcides que les cultivades en horts i grans plantacions. És una planta que creix sense dificultat en testos i jardineres, essent a més molt decorativa per les seves fulles i fruits.
La maduixa és un fruit que a part de ser molt gustós i refrescant, té propietats medicinals depuratives, diürètiques, re-mineralitzants, laxants i tòniques i propietats nutritives perquè té moltes vitamines (A,B,C,E, K i PP) i minerals (sofre, brom, calci, ferro, iode, magnesi, potassi, silici i sodi). A més té moltes aplicacions culinàries i permet fer molta varietat de postres i begudes.
Cap el setembre, es pot fer el nou planter mitjançant la divisió de les plantes velles o bé plantant els estolons que són unes noves plantetes que els broten en les ramificacions.

Petits consells que són d'agrair:
* Va molt bé fer un llit de palla al voltant de les plantes per mantenir la humitat, impedir el naixement d'herbes i perquè els fruits s'hi recolzin en desenvolupar-se per tal que no es podreixin en tocar el terra.
* Com que les maduixes atrauen molt els cargols i els llimacs, cal posar cendra al voltant de les plantes quan comencin a fructificar. És important tenir en compte però que la cendra mullada perd eficàcia per això és convenient anar-la renovant.
* A partir de novembre, quan el fred ja es nota, va molt bé cobrir les plantes amb pinassa doncs a part de protegir-les del fred, acidifica el sòl tot beneficiant les maduixeres perquè viuen més anys!
  
Què, us animeu a plantar maduixeres si encara no n'heu plantat?

Mens sana in corpore sano!!!!


Bon Cap de Setmana!!!!

Comentaris

Inma ha dit…
Nosotros no hemos plantado nunca y este año quiero probar... Gracias por los consejos, tomo nota! Besicos.
Marisol ha dit…
Gràcies pels vostres consells sobre les maduixes! a nosaltres ens encanten! petons!
Unknown ha dit…
Pues hareis bien pues es una planta, además de linda, agradecida y fácil de cuidar. A Pau le encanta coger las fresas y comérselas tal cual cuando juega por el patio en verano! ;) Besicos para vosotros también, guapos!

De res Marisol, guapa! Vosaltres també n'heu plantat? Un petó ben gran per a les dues!
Lidia bonita!! Gracias por los consejos!! éste fin de semana, por primera vez, he plantado tomateras!! Lo siguiente son las fresas!! jiji
Unknown ha dit…
Que guay Derya!!!! Los tomates son tan buenos, olorosos y sabrosos, en verano, cuando se cogen de las matas!!!! Nosotros hicimos plantel de tomateras la semana pasada, cuando crezcan un poquito las plantas las podremos pasar al huerto!
Un beso grande y que tengais buena cosecha! ;)

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!