Un aquari per un altre aquari! :-)


A mesura que els fills es fan grans, la casa es va omplint i omplint de més jocs, llibres, estris, artesanies i manualitats fetes per naltros i/o comprades o regalades en altres països que hem visitat, també s'omple de música, pel·lícules, instruments musicals, aparells i moltes més coses que van conformant la "personalitat" pròpia de la llar, feta amb una mica de cada un de nosaltres i els nostres gustos i aficions. Color, confort i caliu que formen part d'un procés de vida, creat dia a dia amb esforç i treball però també amb molta il·lusió i ganes!
Ara bé, aquest gran repertori de coses que tenim fa que, cada vegada, es faci més difícil regalar quelcom que els sorprengui quan arriben els aniversaris, tot just després del Nadal, dels dos grans.
Què li podem regalar al Saül que li faci il·lusió i el deixi bocabadat? Anàvem dient des de l'aniversari del Pau car el següent, i trepitjant-li els passos, era el del Saül. Què li regalarem, enguany?
Ja està, ja ho tenim!
Com que el Saül és tranquil, li agraden molt els animals i les plantes, li agrada molt l'aigua i nedar com un peix i, a més, és aquari, li podríem regalar un aquari!!!!
Dit i fet! La idea va agradar molt a tots i no hi vam donar més voltes!
I... sabeu què?
Doncs que l'hem encertat de totes totes perquè el Saül no s'ho esperava gens i li ha agradat moltíiiiiiiiiiiissim! I tots estem molt contents amb aquest regal avançat al seu aniversari perquè s'havia de preparar l'aigua per rebre els peixos i, també retardat perquè els peixos i les plantes no han pogut arribar fins avui!
Tenir l'aquari ens farà aprendre més coses del món animal i vegetal aquàtics, a més, és molt gratificant perquè agrada mirar-lo i, alhora, relaxa molt veure el moviment, tranquil i elegant, dels peixos entre les fulles verdes que dansen lentament dins l'aigua. 
De moment, ja hem après a muntar-lo i preparar-lo i, dia a dia, aprendre'm a prendre'n cura i conservar-lo adequadament perquè els seus habitants s'hi trobin molt a gust molt de temps!

Tot seguit us indiquem els passos que cal seguir si voleu muntar un aquari!

Preparació de l'aquari i tractament de l'aigua
El primer que cal fer és col·locar grava al fons però si si volen posar plantes naturals, primer cal posar una sorra especial que porta substrat i minerals per a que hi puguin viure i créixer bé; aquesta sorra la venen a la botiga d'animals. És molt important esbaldir la grava amb aigua abans d'abocar-la per treure-li la pols i la brutícia que pugui tenir. Una vegada tinguem escampada la grava, hi podrem posar pedretes decoratives de diferents colors (aquestes no cal esbaldir-les)
 
 
El pas següent és col·locar els guarniments i les plantes de plàstic, si en voleu posar. Cal tenir en compte però, que els objectes siguin especials per aquaris doncs les joguines normals poden resultar tòxiques pels peixets. Va bé que els peixos tinguin espais on s'hi puguin amagar!
Per acabar, hi abocarem l'aigua. Cal posar 1/3 part d'aigua destil·lada i 2/3 parts d'aigua de l'aixeta però com que l'aigua corrent porta clor, cal abocar-hi un líquid especial per eliminar-lo. 
Per tal de no remoure la grava, poseu un plat al fons per a tirar-hi l'aigua al damunt, d'aquesta manera no la desplaçarà.
Una vegada estigui ple, cal connectar la bomba, el filtre, el termòstat/escalfador i la llum. La bomba i el filtre hauran d'estar en funcionament una setmana abans de posar-hi els peixos i les plantes naturals. Va molt bé que hi hagi plantes naturals car oxigenen l'aigua. El termòstat/escalfador s'haurà de connectar un dia abans per a que l'aigua es posi entre 20º i 25º. Pel que fa a la llum, quan hi hagi els peixos, cal apagar-la quan es pon el sol perquè no els va bé tenir-la moltes hores encesa, doncs els peixos també necessiten la foscor!

Rebuda dels peixos i les plantes naturals
Abans de posar els peixos en l'aigua de l'aquari cal posar la bossa, tal qual l'hem portat de la botiga, en l'interior de l'aquari, durant 15', perquè els nouvinguts es vagin adaptant a la nova temperatura. Seguidament, obrirem la bossa i hi posarem aigua de l'aquari a fi de que es vagi barrejant amb la dels peixos i els tornarem a deixar 15' més a dins. Passat aquest temps, els podem fer sortir perquè investiguin, es passegin i descobreixin la seva nova llar!
Mentre els peixos són dins la bossa adaptant-se, es poden anar plantant les plantes. En aquest scrapbook que he preparat, us mostrem com ho hem fet! 

Click to play this Smilebox scrapbook
Create your own scrapbook - Powered by Smilebox
Customize your own scrapbook



Manteniment i cura de l'aquari
Per tenir l'aquari net i en condicions adequades cal fer diferents feines que no són gaire complicades però s'ha de tenir constància i responsabilitat.
La feina diària és mirar el termòmetre per assegurar-nos de que la temperatura és correcte: entre 20º i 25º i comprovar si el filtre i la bomba funcionen bé. També cal anar netejant el vidre amb els imants. 
La feina setmanal consisteix en treure uns 5cm d'aigua de l'aquari per afegir-ne de neta. Abans però, cal haver desconnectat la llum, la bomba, el filtre i el termòstat/escalfador. 
La feina mensual és comprovar el correcte funcionament de tots els aparells connectats i la neteja del filtre. Per netejar el filtre, cal usar una mica d'aigua del aquari que, posteriorment, llançarem. 
La feina anual és la més complicada però també és divertida. Es tracta de buidar l'aquari i netejar-lo sencer.
Per fer-ho, cal posar els peixos en una galleda amb aigua de l'aquari, cal fer-ho amb molta cura. Després, acabem de buidar l'aigua i netegem la grava esbaldint-la.
Tot seguit, dissolem una cullerada de sal amb mig litre d'aigua calenta i netegem les parets de l'aquari usant una esponja. Quan acabem, l'hem d'assecar amb un drap de cotó sec i net. No es pot fer servir sabó ni desinfectants doncs seria perillós pels peixos.
Una vegada net l'aquari, hi aboquem sorra especial per plantes nova i després la grava que hem netejat, prèviament. Seguidament, esbaldim les plantes amb aigua neta i les tornem a plantar.
Tornem a omplir l'aquari amb aigua sense clor, neta i a la temperatura adient. Connectem els aparells i ja podem tornar els inquilins a casa seva perquè ja la tornen a tenir neta i polida, com s'ha de tenir qualsevol llar per sentir-s'hi a gust!
Si no hi teniu peixos escombraires, que són els que mantenen l'aquari net d'algues perquè s'alimenten d'elles, haureu de netejar l'aquari dos vegades a l'any perquè s'hi fa molt verd.  
Encara queda una altre feina, la de jardineria, doncs convé anar traient les fulles mortes i podar les plantes si tornen massa grosses si les volem tenir sanes i ufanoses!


Tenir l'aquari ens farà aprendre molt, sobretot, a ser responsables i prendre cura de la vida d'altres peixos diferents als que tenim a l'estany i als que anirem observant per veure'ls créixer i reproduir-se en aquest nou hàbitat aquàtic que, ara, tenim a casa mentre el Saül visqui amb nosaltres!

Comentaris

Marisol ha dit…
Ohhh, gràcies Lídia! nosaltres tenim un i seguirem els teus consells! Molts petons!
Inma ha dit…
Lidia, qué regalo tan bonito y hecho además con tanto amor. Has explicado fenomenal todo el proceso para prepararlo y los cuidados, algo totalmente desconocido para mí. Gracias! Un besico.
Anònim ha dit…
Hola Lidia, yo hace nueve años que tengo acuario en casa y nunca le he hecho un lavado anual. Lo que me recomendaron y hago en cada mes vacio con el aspirador del acuario 1/3 del mismo, así se limpian tambien las piedras del fondo y las cacas de los peces. También de esta forma se quita parte del pipi de los peces que hay en el agua. Aprovecho al estar medio vaciado para limpiar por dentro con papel de cocina los cristales, luego limpiar plantas artificiales y adornos y limpiar filtros y aparatos. Cuando todo está colocado procedo a rellenarlo con agua. Yo particularmente siempre he usado agua de garrafa y desde hace poco que pusimos un aparato de osmosis es cuando he empezado a usar esta también. La que retiro del acuario, si no ha tenido que medicarse por alguna circunstancia, la aprovecho para regar las plantas al ser muy rica en nitratos.
Unknown ha dit…
Hi ha diferents maneres de mantenir un aquari net i si que és cert, com molt bé diu l'Anònim, que si es té un aspirador i es canvia més quantitat d'aigua, cada mes, no cal fer-li la neteja anual. Els aspiradors i/o els neteja-fons permeten treure l'aigua des del fons, tot netejant alhora els residus i excrements que hi puguin haver amb la qual cosa no cal buidar-lo sencer per netejar la grava. En aquesta pàgina se'n poden veure diferents models:
http://www.zooplus.es/shop/tienda_peces/limpieza_del_agua/limpieza_accesorios/?gclid=CKGnqvSYpa4CFe4htAodYkoqRw
Ara bé, si no volem fer el buidatge d'1/3 part d'aigua cada mes i no tenim neteja-fons, és necessari fer la neteja anual. Ambdues maneres són correctes i cal fer la que més ens convingui. A casa, en aquests moments i sobretot atenent als aprenentatges de l'Henoch i el Pau, ens convé més fer-ho com proposo car d'aquesta manera hi poden participar més per tal d'assolir els diferents objectius i continguts didàctics i educatius plantejats a partir d'aquest centre d'interès.

Gràcies a les tres pels vostres comentaris doncs els tres, encara que molt diferents, m'han arribat i m'animen i m'enriqueixen. Petons sincers a les tres!

Anónimo, agradecerte también tu aportación pues has completado más la entrada! Y lo que refieres sobre el riego de las plantas, completamente de acuerdo porque las nutre, como bien comentas, y además es más ecológico pues aprovechamos el agua (que para mi vale más que el oro!!!!)

Besos virtuales para las tres! :)

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!