Per Carnaval, tot s'hi val!, que diuen!


La festa de Carnestoltes és una festa de tradició pagana, considerada la festa de la disbauxa, que, en certa manera, reivindicava el dret a la permissibilitat, tot oposant-se a la rectitud i la repressió imposada pel cristianisme durant l’edat mitjana! 

Està totalment lligada al Carnaval, de fet, en Carnestoltes és el Rei del Carnaval malgrat la celebració de la festa tingui diferents característiques en funció del lloc de celebració (Venècia, Brasil, Canàries,...) 

El Carnaval és una festa mòbil perquè pertany al culte lunar i és llarga perquè comença el Dijous Gras, amb l’arribada del Rei Carnestoltes, i acaba el Dimecres de Cendra que és quan comença la Quaresma perquè, simbòlicament, la Vella Quaresma ha vençut al Rei de la gresca i la disbauxa. 

Segons la tradició, el Dijous Gras, conegut també com a dijous llarder o dia de la truita, cal menjar coca de llardons, botifarra d’ou i truita, tot celebrant l’inici de la festa que comença amb la lectura del Pregó del Rei Carnestoltes que autoritza la gresca carnavalesca, els excessos i la disbauxa. En Carnestoltes, representat amb un ninot, regnarà fins que sigui cremat i substituït, en mandat, per la Vella Quaresma que imposarà el desdejuni fins l’arribada de la primavera. Mentre dura el seu regnat però, els carrers s’omplen de música i colors perquè la gent es disfressa per a participar en les rues fins dimarts que el Rei mor, iniciant el període de Quaresma que comença el Dimecres de Cendra, conegut també pel dia de l’enterrament de la sardina. 

La Vella Quaresma té set cames que simbolitzen les set setmanes de desdejuni que precedeixen a l’arribada de la primavera. És tradició, dibuixar i penjar la Vella Quaresma en una finestra, per anar-li tallant una cama cada setmana, com si d’un calendari és tractés. 



Aquest conte de la Núria Figueres, il·lustrat per Andrés Cañal, que he trobat a YouTube, és un bon recurs per a fer entendre als nens i nenes l’actitud de cada protagonista i el per què la gent es disfressa i fa gresca durant els dies que dura el Carnaval. També ajuda a fer-los entendre que simbolitza la Vella Quaresma i per què es feia desdejuni durant 40 dies, mentre li duren les 7 cames. 


Per acabar, us deixem aquestes tres cançons que també hem trobat, tot remenant per YouTube, que complementen la informació del conte per a treballar, amb la mainada, l’origen i el per què d’aquesta festa i tradició popular. Esperem que us agradin com a nosaltres i que en podeu treure profit! 



Que tingueu un bon fi de festes car la Vella Quaresma aviat arribarà 
i al Rei de la Gresca destronarà!


Comentaris

Inma ha dit…
Lidia, qué bien nos lo has contado todo. Me has recordado que hace más de quince años montamos una animación infantil super chula con unas compañeras sobre la Vieja Cuaresma... ¡ya había pasado al olvido!
Aquí en el pueblo celebraremos el carnaval el próximo fin de semana!
Un besico.
Unknown ha dit…
¡Cómo me gusta saber que la entrada te ha transportado, avivándote buenos recuerdos!!!!
Ah! Y si todavía os queda una semana, aún estáis a tiempo de recuperar
muchas cosas de las que hacíais para hacerlas con Acher y los demás niños/as del pueblo, no? De todas maneras, hagáis lo que hagáis, espero que lo paséis fenomenal!!!!
Besos mil!

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!