Contes per treballar valors humans: "La llebre i la tortuga" i en anglès, "The hare & the tortoise"

Estem treballant la faula La llebre i la tortuga del fabulista grec Isop (segle VII aC) perquè el Pau i l'Henoch estan fent una tortuga i un conill, molt guapos, amb pedres i la varem recordar al coincidir les protagonistes de la faula amb els animals que ells estan creant amb les pedres i les pintures.
Aleshores i aprofitant l'ocasió i la motivació hem treballat el conte, en més profunditat, en català i en anglès. En català, hem recordat la història, doncs ja la coneixíem, i l'hem comentat tot entenent que les coses s'han de fer en calma i ben fetes, prenent consciència del què fem i del per què ho fem. Que cal tenir constància i paciència per aconseguir les fites que ens proposem i que, malgrat ens costi, ho podem aconseguir perquè tot és qüestió de pràctica i ganes de fer-ho, cada vegada, millor! A més l'Alex del Super 3 també ens ho recorda sempre quan ens diu: Costa una mica però és qüestió de pràctica!
També hem vist que no hem de voler ser millors que els altres perquè això ens fa ser competitius, creguts, malcarats i enemics. Hem de respectar-nos i acceptar-nos tal com som però entenent que, per la mateixa regla de tres, també hem de respectar i acceptar els/les altres malgrat siguin diferents o tinguin diferents gustos, interessos i/o opinions.
Després hem llegit una altra versió de la faula d'una UD que vaig preparar quan treballava a l'escola, i també l'hem comentat, tot observant les diferències i les semblances entre ambdós contes.

LA LLEBRE I LA TORTUGA
(Una versió diferent)

Hi havia una vegada una llebre molt simpàtica i alegre. Sempre reia i tenia ganes de gresca. Un dia va conèixer una tortuga i li va dir:
-          T’agradaria anar fins a dalt del turó amb mi?
-          És clar que si – li va contestar la tortuga.
-          Què et sembla si féssim una carrera per arribar-hi? – va proposar la llebre.
-          Doncs podria ser divertit i, a més a més, l’exercici m’anirà bé! – va dir la tortuga.
-          Perfecte! T’esperaré demà a les deu del matí!
Es van acomiadar i la llebre va anar ràpid i corrent a explicar-ho a les seves amigues per riure’s de la tortuga.
L’endemà, la llebre i la tortuga van començar la carrera tal i com havien quedat. La llebre va fer un salt i en veure que la tortuga anava més a poc a poc del que es pensava, va pensar:
-          Com que és impossible que em guanyi, em dedicaré a menjar una estona i després faré la migdiada.
I així ho va fer, es va aturar en un camp de pastanagues i després de menjar-se’n unes quantes, es va posar a dormir a sota d’un ametller.
Mentrestant, la tortuga, xino-xano, anava caminant sense entretenir-se ni aturar-se un sol moment.
Al cap d’una bona estoneta, a l’hora que els gira-sols miren l’oest, la llebre es va despertar i va començar a córrer com una esperitada, cames ajudeu-me! Però havia dormit tant, que ja no va ser a temps d’empaitar la tortuga que ja havia arribat a dalt del turó.
-          Com havia estat possible!
La llebre se sentia molt avergonyida i no gosava mirar la tortuga però aquesta li va dir:
-          Vine que vull parlar amb tu!
-          No hem de parlar res, tu has guanyat i ara tothom se’n riurà de mi! Deixa’m estar. Ja no vull ser la teva amiga – va respondre la llebre, enfadada i dolguda, al damunt!
-          No siguis tan orgullosa, quina importància té que hagi guanyat jo? Estava segura que perdria la carrera perquè era evident, però vaig acceptar perquè em venia de gust passar-m’ho bé i fer una mica d’exercici. Tu saps de sobres que ets més ràpida que jo i, de no haver estat perquè t’has adormit, jo no hauria guanyat. Penso que el més important és que t’adonis que malgrat hi hagi altres animals que no tinguin les mateixes qualitats que tu, també poden aconseguir el que es proposin amb voluntat i constància. El més important és l’esforç i les ganes de superar-se, tot superant les dificultats que es presenten. Tothom és vàlid quan aquestes ganes hi són, tant si s’arriba com si no! Tothom fa el que bonament pot! Jo em sento molt feliç per haver arribat dalt del turó i em sentiria igual de feliç si hi hagués arribat després de tu perquè el més important, per mi, és haver superat jo sola les dificultats.
-          Però els i les altres que pensaran de mi? Tothom se’n riurà – va dir la llebre tota moixa i amb veu trista.
-          Què importa el que pensin o deixin de pensar els demés! Cal explicar-los la veritat i segur que ho entendran i podran aprendre el que tu i jo hem après, no et sembla? I si a algú no li sembla bé, allà ell o ella amb les seves neures i punyetes!
-          Tens tota la raó – va contestar la llebre – i el que també he aprés és que tinc una bona amiga que no se’n riu de mi ni em fa sentir malament encara que perdi. Gràcies Tortuga!!!!
I se’n van anar juntes, passegin passejant, a cercar un bon enciam per sopar!

I vet aquí un gat i vet aquí un gos que aquest conte ja s’ha fos!
I vet aquí un gos i vet aquí un gat que aquest conte ja s’ha acabat!


En anglès hem treballat amb unes làmines i unes targetes de text. La feina que hem fet des d'aquesta matèria, l'hem recollit en aquest box.


Hem aprés la diferència entre una tortoise i una turtle i la diferència entre una hare i un rabbit, tot observant i coneixent característiques pròpies de cada un d'ells (hàbitat, cos i esquelet, alimentació, reproducció,...) per veure'n les semblances i les diferències.

Tortoise

Turtle

Hare

Rabbit

També hem visualitzat vídeos en anglès perquè ens va molt bé escoltar la llengua anglesa per aprendre'n la fonètica i la seva pronunciació. Coneixent la història i veient les imatges, la seguim molt bé i ens agrada molt que sigui en anglès perquè així aprenem més vocabulari en aquest idioma. També ens agrada que aquest vídeo l'hagin fet nens i nenes.


I si teniu ganes de jugar, divertir-vos i inventar-vos històries, creeu la vostra pròpia faula i/o conte de La llebre i la tortuga!!!! Us ho passareu d'allò més bé!!!!


Recurs TIC trobat en el bloc: Recursos TIC en Educación Infantil

I si us animeu i teniu ganes de crear, il·lustrar, dibuixar, retallar i composar i/o subtitular contes, visiteu els tallers que ens proposen a


Comentaris

lorenzorc ha dit…
Pero que bien, bien!! la reflexión de la tortuga bien se aplica a ti Lídia, ya que "poc a poc" estas haciendo la mejor educación que pueden recibir tus hijos y lo que piensen los demás son neuras y puñetas...
gracias por todo lo que haces, transmites y compartes.
Unknown ha dit…
Vaya que si! Ya sabes que yo siempre he sido y continuo siendo de mena "tortuga"! :)
Marisol ha dit…
Lídia, nosaltres també treballem aquest conte, desde l'àmbit de la plàstica. Voleu participar?? ens agradaría molt!!!
Estherqp ha dit…
Que guay!!!!! pense utilitzar aquest material per al meu fill, ens encanten les fàbules, i a mes a mes en anglés i català!! Nosaltres van treballar un projecte a partir d'una fàbula sobre granotes. Van gaudir molt. Una abraçada i encantada de conèixer el teu blog.
Unknown ha dit…
Marisol, ja ens diràs de que es tracta. Nosaltres, des de l'àmbit de plàstica estem fent la llebre i la tortuga amb pedres però estem oberts a d'altres idees i suggeriments. Mercés per contar amb naltros!
Esther, em complau que vulgueu utilitzar el material i espero que us serveixi tant com a nosaltres. I si us agraden les faules, podeu fer-li una ullada a l'entrada que vam fer sobre Els fruiters de casa: La noguera, doncs hi trobareu la de "La cigala i la formiga". Ah! I respecte a l'hort també n'hi ha alguna que altre que us pot agradar! Encantada també de saludar-te!

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!