Elaboració del pa a casa nostra!

A casa, ens agrada fer-nos el pa perquè ens agrada menjar sa i, sobretot, ens agrada saber el què mengem car no som amics dels conservants ni de les indústries alimentàries. El pa és un aliment bàsic i pensem que és molt important conèixer-ne el procés d’elaboració artesà i, tot i que tenim una màquina per fer-lo, a vegades i sobretot a l’hivern que podem fer pujar la massa al caliu del foc, ens agrada fer-lo a ma com sempre s’havia fet. A més el pa casolà, tant si el fem artesà com amb la màquina, té més bon gust i no s’asseca com les barres dels forns de pa que s’han de consumir el mateix dia que es compren perquè l’endemà ja estan duríssimes.
Quan el fem a ma, normalment en fem tres i necessitem:

Ingredients per 2-3 pans:
  • ¾ de litre d’aigua tèbia
  • 1 ½ de farina integral biològica
  • 1 cullerada postre de sal
  • 2 cullerades de mel
  • 1 tassa petita d’oli d’oliva
  • Llevat fresc (es pot comprar en un forn de pa o es pot elaborar 5 dies abans de fer el pa) o llevat sec (2 sobres)
Com el fem?
Posem la farina en un cubell ben net i sec i hi afegim la sal i el llevat; també s'hi poden posar pipes pelades, sèsam, nous,... Tot seguit ho remenem perquè es barregin els ingredients i fem un forat al mig on hi aboquem l'aigua amb la mel dissolta a dins i l'oli. Ho barregem tot i ho amassem dins del cubell durant uns 15 minuts fins que tots els ingredients quedin ben lligats. Tapem el cubell amb un drap humitejat i deixem reposar la massa a prop del foc unes dues hores perquè fermenti i augmenti el volum triplicant-lo.
Empolsinem el taulell de farina per abocar-hi la massa al damunt i poder-la amassar, tot estirant-la i enroscant-la, durant uns 10 minuts. Separem la massa en tres parts i tornem a pastar-les per separat formant els tres pans que col·locarem en els motlles que, prèviament, haurem untat de mantega. Amb un ganivet, fem talls d’un cm de profunditat a cada pa. Deixem reposar els pans, tapats amb un drap humitejat, davant del foc durant uns 20 minuts mentre es va escalfant el forn.
Finalment, col·loquem els motlles al forn, que ja ha d’estar ben calent, i hi deixem coure els pans durant uns 25 o 30 minuts. Una de les coses que més ens satisfà és gaudir l’olor que impregna tota la casa mentre es va fornejant!!!! ;)


Com podem fer el llevat natural?
Per fer el llevat natural cal mesclar una culleradeta de mel, una cullerada d’oli, una culleradeta de sal i dues tasses petites d’aigua tèbia. Un cop barrejats els ingredients, cal afegir farina integral i anar-ho pastant fins que la massa no s’enganxi als dits. Un cop lligada la pasta, es forma una bola i es deixa reposar durant tres dies, tapada amb un drap i en un lloc càlid (20º). Passats els tres dies, la massa l’hem de trobar tova, amb més volum i amb olor de ferment. La tornem a pastar afegint-li dues cullerades de farina i la deixem reposar dos dies més, tapada amb el drap. I ja tindrem el llevat a punt per fer els pans! (Aquest tipus de llevat, convé preparar-lo cada vegada que s’ha de fornejar pa perquè no es pot conservar per això quan fem el pa artesà, sense la màquina, en fem tres donat que es conserva molt bé i mentre el consumim tenim temps de preparar més llevat per la següent fornada. Quan utilitzem la màquina, normalment utilitzem llevat de pa en pols de la casa Maizena perquè l’hem de fer cada dia i d’aquest si que en podem tenir al rebost perquè triga a caducar)

A Catalunya, com a molts altres llocs, l’ofici dels forners sempre ha estat valorat i apreciat i els gremis dels forners daten d’abans del segle XV. L’artesania del pa sempre s’havia considerat valuosa donat que exigia cura, higiene, constància i intel·ligència i prova de que és així la tenim amb aquest antic refrany català:

A la tenda i al mercat, el més espavilat
I al forn, el més savi del món”

Per fer-lo amb la màquina és molt senzill doncs només cal posar-hi els ingredients i la màquina ho fa tot sola. A l’estiu, que tenim més activitat a l’exterior i a l’hort, ens va molt bé usar-la però quan podem, sobretot quan ve el fred que estem més recollits a dins la llar, fer pa artesà amb les mans, és una de les activitats que més ens agrada per passar una bona vesprada màgica!
El Pau ha volgut que li faci fotos per mostrar-vos com fa el pa amb la màquina ell solet!!!!






















Que vagi de gust!!!!

Comentaris

Marvan ha dit…
Em sembla que tenim la mateixa panificadora jejeje.
Unknown ha dit…
Doncs ja saps de sobres com queda de bo el pa!
Qué te voy a contar!!!! La veritat és que a nosaltres ens va molt bé però no volem perdre el costum de fer-lo, de tant en tant, a ma! A més "el saber no ocupa lugar", que diuen! :) Petons sincers!
Joel Artigas ha dit…
Ostres!!! Què xulo! Gracies per les teves aportacions. Em sembla que ja sé que faré aquests dies ...

Petons!
Unknown ha dit…
Gràcies a tu Joel per motivar-me i animar-me tant amb els teus comentaris! Petons sincers i que et surti un pa ben bo! Lídia!
Inma ha dit…
Muchísimas gracias por explicar cómo hacerlo de forma artesana, el saber no ocupa lugar...
Hacer pan en casa es nuestra asignatura pendiente... nos apetece mucho pero no encontramos el momento de lanzarnos...
Dile al Pau que está magnífico haciendo el pan...¡vaya artista de la cocina!
Espero que no dentro de mucho tiempo os haga una entrada en mi blog con nuestro primer pan, jeje! Muchos besos.
Anònim ha dit…
Luce delicioso, seguro que lo disfrutaron mucho!!!
Gracias por pasar al blog!!!
Nos leemos!!!
Unknown ha dit…
Gracias a vosotras por vuestros comentarios tan positivos!
Inma me alegro mucho de que la receta os sirva y, una vez os pongáis, veréis que fácil es y que bueno sale y más vosotros con el horno "megaguay" de leña que tenéis!!!! Ya tengo ganas de ver la entrada pues sé que el pan os va a salir muy bien y la entrada será preciosa como todas las que haces! Besos sinceros!
Feliz Mamá, si que los disfrutamos pues cuando elaboras tu mismo las cosas, sobretodo en alimentación, y lo haces con cariño y amor, tienen otro sabor porque las valoras más y distinto que si las compras; ha habido todo un proceso, una comunicación, un juego más que un trabajo, un aprendizaje y, finalmente, el resultado para disfrutarlo juntos. Todo ello es mucho más que un simple bocado de pan comprado, con prisas, en un supermercado! Gracias a ti también por pasar por nuestro blog!

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!