L’awalé: un joc de càlcul, molt entretingut, fàcil de jugar i fàcil de fer!


L’awalé és un dels tipus de joc del que s’anomena jocs mangala, és a dir, jocs de càlcul que consisteixen en un tauler amb forats, distribuïts de forma alineada, on si han de dipositar llavors d’una en una a cada forat.
Els mangalas són jocs molt i molt antics que s’han transmès, principalment, per tradició oral, això fa que se’ls coneguin per molts noms diferents i que també hi hagi moltes regles diferents o variants.
Es creu que els mangalas ja existien molt abans de Crist perquè s’han trobat restes arqueològiques de taulers de pedra amb forats alienats i esculpits per la ma humana. Alguns experts però, dubten si es tracta de jocs mangala o de taules per fer-hi comptes. Ara bé, el primer joc considerat autènticament mangala, segons els experts, data del segle VII després de Crist i es va trobar a Etiòpia. Fixeu-vos doncs si n’és d’antic.
Mangala és una paraula que ve de les llengües aràbigues i significa moure/bellugar.
De tots els jocs mangalas, l’awalé o aualé, és el més estès i el més conegut arreu del món. El nom d’awalé, que és el que s’ha unificat a Europa per denominar aquest joc, ve per influència del francès que són els que, majoritàriament, el van introduir i estendre per Europa.
Hi ha tres grans grups de jocs mangalas segons el tauler de joc:
  1. Els d’una filera de forats
  2. Els de dues fileres (en aquest grup es troba l’awalé)
  3. Els de quatre fileres que, per lògica, són els més complicats.
L’awalé és un joc senzill d’aprendre però, a mesura que s’hi va jugant i es va practicant, es van desenvolupant estratègies de càlcul i d’altres habilitats matemàtiques com la lògica i la percepció que el van complicant per la pròpia evolució dels/de les jugadors/es.
Nosaltres fa uns tretze anys que coneixem l’awalé; va ser al festival de músiques ètniques que es fa al Pirineu-Sud on el vam descobrir perquè en Songo, un noi senegalès que es trobava allà aquells dies, ens el va fer conèixer i ens en va ensenyar a jugar. El Daniel i el Saül eren petits (9 i 7 anys) i en van aprendre molt ràpid, a més, els va agradar molt; tant que al cap d’una setmana, trobant-nos a Cabañas (Cuba) de viatge, els hi venia el joc al cap i les ganes de jugar-hi, però no en teníem cap, només conservàvem el recent record de l’awalé del Songo i els bons moments passats amb ell al Pirineu.
Volíem fer-ne un però no teníem eines adequades per foradar fusta i a Cabañas no hi havia oueres de dotzena allargades. Vam explicar que volíem fer un awalé però no sabien que era. Vam dibuixar el tauler per si tenien algun tipus de material que ens podés anar bé per fer el joc.
El Lobo, un noi que treballava i vivia a la casa on havíem llogat l’habitació per dormir, ens va portar a casa del fuster perquè ens orientés ja que era l’únic, deien, que ho podria fer en tot el poble. Li vam explicar com era el tauler d’awalé i en que consistia el joc. Li va agradar tant la idea i es va animar tant que, per sorpresa nostra, va fer els dos jocs d’awalé, que li havíem encarregat, amb una màquina que va inventar per fer els forats a la fusta.
La màquina en qüestió era un motor de rentadora amb un eix que tenia una mena de peça, amb forma d’ou, a la punta. Aquest eix girava molt ràpid, fent girar la peça, que semblava un ou de ferro, i que era la que feia el buidat en la fusta per foradar-la.



El joc que veieu en la fotografia és el que va fer pel Daniel i el Saül. L’altre li vam encarregar i comprar per deixar-lo a l’escola de Cabañas per la bona acollida que va tenir el joc entre aquelles persones tan senzilles, alegres i hospitalàries amb les que vam passar uns dies meravellosos entre riures, xerrades, passejades, platges i awalés; també ens feia molta il·lusió que els nens i nenes de Cabañas en poguessin continuar gaudint encara que nosaltres ja no hi fóssim per jugar amb ells i elles com havíem fet, gairebé, cada dia.









Ah! Val a dir, que les llavors del nostre joc Made in Cabañas, són unes llavors autòctones de Cuba que les nominaven nescafés i que el Lobo va anar a cercar, expressament, fora del poble perquè, segons ell, eren molt chéveres (guays) i adequades per aquest joc que els va agradar tant a tots.

Com s’hi juga:
A la pàgina Jugar al Awalé > Las Reglas del Awalé hi trobareu les regles i molta més informació sobre el joc i altres jocs mangala, tot i així però, nosaltres us expliquem com hi juguem nosaltres, que és com ens ho va explicar el Songo i també és com hi juguen a Cabañas (Cuba).
Material necessari:
  • Un tauler d’awalé
  • 48 llavors (les mongetes van molt bé)
Regles del joc:
A) Cada jugador/a posa 4 llavors en cada forat, és a dir, distribueix 24 llavors entre els sis forats del seu camp. El tauler ha de quedar doncs amb 48 llavors distribuïdes, de 4 en 4, entre dotze forats.
B) Cada jugador/a, en tirades alternades, ha d’agafar totes les llavors d’un dels forats del seu camp i distribuir-les, d’una en una, per cada forat que té a la dreta del que ha quedat buit, començant pel que té al costat i acabant en el que hi cau la darrera llavor (com es mostra en el dibuix).
C) Si la darrera llavor cau en un forat del camp contrari on hi ha només 1 o 2 llavors, el jugador que està fent la tirada s’emporta les llavors d’aquest forat del camp de l’altre/a jugador/a, és a dir, les ha guanyat (mireu dibuix).
D) Si, a més a més, en el forat o en els forats anteriors (també del camp contrari) al forat d’on s’ha endut les llavors, han quedat només amb 2 o 3 llavors, també se les emporta (mireu dibuix)
E) Guanya el/la jugador/a que aconsegueix collir més llavors.
L’awalé és un joc amigable i de desenvolupament mental. És per això que té una ètica molt lloable perquè si hom deixa al/a la jugador/a contrari/a sense llavors en el seu camp i no pot fer la seva tirada, perd el/la jugador/a que hauria de moure per segona vegada perquè encara té llavors en el seu camp i no ha facilitat que l’altre/a jugador/a pogués jugar, és a dir, perd per no haver compartit malgrat sigui perquè hagi badat car, segons la filosofia d’aquest joc, “qui destrueix la terra on cull, no hi podrà collir mai més”.
L’awalé és per tant, a més a més, un joc de consciència humana perquè ens ensenya a prioritzar el compartir car es valora més que el guanyar. També és un joc de transmissió de valors d’estima a la terra i a les arrels d’on venim perquè ha arribat fins el segle XXI, des de que va néixer, per transmissió oral, principalment, i sense contaminar-se per la competitivitat i el mal ús del jocs tan característica de la majoria de jocs i esports del nostre segle.
Com pots fer-te un awalé si no tens la màquina del fuster de Cabañas:
Material necessari:
  • Una ouera de dotzena allargada.
  • Paper de seda dels colors que es vulgui.
  • Cola blanca rebaixada amb una mica d’aigua.
  • Pinzell
  • 48 llavors, mongetes per exemple.
Procés d’elaboració del tauler d’awalé:
























Ah! Per cert! Si et fa ganes de jugar amb l’ordinador perquè no tens parella de joc, pots seguir aquest enllaç i passar-t’ho bé, tot jugant a l’awalé! http://www.awale.info/joc/ca/index.html

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!