Ens cal tornar a fer sabó!

D’on surt el sabó?
El sabó és el producte resultant de la mescla entre l’oli i una base alcalina com la sosa càustica, per ex.
L’acció d’un alcalí sobre els àcids grassos presents en els olis vegetals i/o animals o en altres tipus de greixos, produeix una reacció química que s’anomena: saponificació, és a dir, és l’acció de saponificar o convertir una substància grassa en sabó.
De la mescla i dissolució de sals alcalines com ara la sosa càustica amb aigua, s’obté el lleixiu.
De la mescla, per tant, del lleixiu amb l’oli s’obté el sabó i la glicerina.

Racó d’Història
L’elaboració del sabó data de molt antic i no se sap, ben bé, quan es va descobrir. Les referències més antigues que tenim però, són les dels sumeris (3000 a.C.) i les dels antics egipcis que barrejaven aigua, oli i ceres per elaborar un producte sabonós. Algunes fonts indiquen que els gals van ser els primers en elaborar sabó a partir de la barreja de greix de cabra amb cendra de faig. Els romans, durant la conquesta de Juli Cèsar (59-52 a.C) de la Gàl·lia, en van aprendre d’ells aquest art i en les excavacions de Pompeia s'han trobat les restes d’una fàbrica de sabó que té més de 1900 anys d’antiguitat. Posteriorment i durant molt de temps, l’elaboració del sabó era una més de les tasques casolanes i també utilitzaven cendres vegetals i greixos, animals o vegetals, per fer-lo com els gals.
Durant el segle VII, el sabó ja era força conegut al sud d’Europa, a Itàlia i Espanya sobretot. De fet, l’origen del nom actual d’aquest producte ve de Savona (Itàlia) on l’elaboraven amb oli d’oliva. A partir del segle XV, la indústria del sabó va prosperar a Savona, Castella i a Marsella (França) on l’elaboraven amb ossos (pel potassi) i greixos vegetals.
Aquests primers sabons de la conca Mediterrània només se’ls podien permetre la gent adinerada i no va ser fins el segle XIX que se’n va estendre el seu ús degut al descobriment del químic belga Ernest Solvay per obtenir la sosa reduint costos. L’abaratiment d’aquesta matèria prima va fer proliferar la indústria del sabó i, per tant, el seu consum es va popularitzar.

Elaboració del sabó
Hi ha moltes maneres de preparar el sabó casolà dependentment de l’aprenentatge que se’n tingui de base i de la utilitat que se li vulgui donar (cosmètica, detergent per la roba, gel de bany,...)
El que nosaltres elaborem és per rentar la roba en la rentadora, per això, no el fem de pastilla que va molt bé per rentar a mà però no serveix per la rentadora (encara que es ratlli deixa residus en la roba perquè no s’acaba de desfer bé i menys amb aigua freda).
El nostre mètode, per tant, fa una mica de trampa perquè utilitzem altres productes, ja preparats i comprats a la botiga, a part de la sosa càustica, l’aigua i l’oli.

Material i productes necessaris

  •  10 l. d’aigua calenta
  • 250 gr. de sosa càustica
  • 3 l. d’oli usat i colat
  •  1/5 l. de rentavaixelles
  • 1 l. de detergent per rentadora
  • 1 kg d’escames de sabó
  • 1/5 l. de suavitzant
  •  Un cubell o galleda grossa
  • Un bastó o pal per remenar
  •  Guants de plàstic (recomanable)


Procés

























Ja tenim tota la mescla feta, ara caldrà deixar-la reposant durant 10 dies i anar-la remenant, cada dia una o dues vegades, perquè es va solidificant en convertir-se en sabó. També es va tornant més blanca.



























Avui el sabó ja està llest per fer la bugada que ens queda suau i netíssima!!!!








Us deixem un enllaç d’un vídeo de TV3, on des d’Agramunt, ens expliquen com fabriquen el sabó de pastilla, seguint la tradició de Montgai (La Noguera) on s’hi fa una fira del sabó, cada any, l’últim diumenge d’abril. I en Josep Fornés, director del museu etnològic de Barcelona, ens parla de la història del sabó i d’altres curiositats històriques al respecte.

Racó d’ecologia
Tirar l’oli per l’aigüera és altament nociu pel medi ambient i no s’ha de fer. S’ha d’anar recollint l’oli brut en una garrafa, per ex., per portar-lo a un Punt Verd o bé a la deixalleria directament, si no s’ha de reutilitzar per alguna altra cosa com per fer sabó, per ex., que a més de ser molt útil beneficia l’economia domèstica perquè t’estalvies de comprar detergents i suavitzants per la rentadora que no són, precisament, barats.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Un remei natural i meravellós per guarir els refredats, la tos i el mal de coll: El xarop de ceba

Els fruiters de casa: La noguera

Joc de pistes: un recurs didàctic i interdisciplinari!