Cura i manteniment de l’hort (2)
Fa dies que volíem elaborar cartells amb els noms de les plantes que hi tenim a l’hort perquè d’aquesta manera ens és més senzill distingir-les i aprendre’ns els noms, que n’hi ha molts!!!! Però no sabíem com fer-nos-ho per poder-los protegir de la pluja. L’altre dia, mirant el bloc Au fil des jours, que ens agrada molt, vam veure els cartells que havien fet, són preciosos!
En veure’ls i agafant la idea d’enganxar-los dins d’alguna cosa que tingues vora, vaig pensar que utilitzant plats de plàstic també podrien quedar més protegits. A veure com ens va!
Material necessari






Procés
Hem escrit els noms de les plantes, les hem dibuixat i després hem retallat els cercles.
Tot seguit, els hem enganxat a l’interior dels plats amb cola blanca i també els hem cobert de cola pel damunt perquè quedessin més plastificats i protegits.
Els hem deixat secar fins que han quedat ben secs i després els hem foradat amb el punxó per poder-hi posar el filferro.
Finalment, els hem anat a col·locar a l’hort i hem fet un joc que consistia en endevinar la planta atenent a la seva descripció (forma de les fulles i color, tija, grandària...) per poder col·locar-li el cartell corresponent.
Racó d’història
Considerant les dades històriques que tenim avui en dia, fruit dels diferents treballs i estudis realitzats per antropòlegs, historiadors, arqueòlegs,... al llarg de la història de la humanitat, se sap que els primers habitants del planeta van viure durant molts milers anys essent caçadors i depredadors fins el naixement de l’agricultura que va fer que comencessin a deixar de ser nòmades per començar a ser sedentaris donat que la terra, al cultivar-la, els procurava aliment i, a més, havien de cuidar la collita per recollir-ne els fruits.
Segons la història, cap l’any 10000 abans de Crist es van produir una sèrie de canvis climàtics que van fer que les terres s’assequessin per manca de pluja; això va fer que els animals emigressin cercant llocs més adequats per viure i que, en conseqüència, l’espècie humana es trobés amb fortes dificultats per caçar i per trobar fruits, aleshores es va veure obligada a canviar les seves activitats i formes de vida per adaptar-se a la nova situació i sobreviure. Aquests canvis van fer que es comencessin a domesticar els animals i les plantes, naixent així l’agricultura.
El primer període doncs, en que els primers pobladors del planeta eren nòmades i depredadors es coneix com a Paleolític. A partir de l’aparició de l’agricultura i degut als canvis que comporta en els comportaments humans el nou estat sedentari i l’assentament, per tant, dels pobladors canvia el període, és a dir, comença el que en la nomenclatura històrica es coneix per Neolític.
Els canvis més rellevants doncs en els inicis del Neolític són:





Us deixem un parell de vídeos per reforçar i ampliar la informació. El primer és una part d’un capítol de la sèrie “Érase una vez el hombre” i és força adient i il·lustratiu perquè els més petits comencin a entendre els conceptes històrics treballats. L’altre és una visió ràpida i força clara de l’evolució de l’agricultura, des dels seus inicis fins l’actualitat.
I ara parlem de... Els paràsits de l’hort!
La terra, quan està ben conreada i nodrida, produeix antibiòtics i insecticides naturals que protegeixen les plantes contra les plagues. De tota manera, si tot i així apareixen paràsits, hi ha remeis naturals per combatre’ls com per exemple:




Comentaris